News55

Suzanne Axell: Därför behöver kvinnor stå upp för sig själva

Suzanne Axell: Så kan du stötta andra kvinnor och stå på dig!
Suzanne Axell
Suzanne Axell
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 29 feb. 2024

Det var någon lustigkurre som sa en gång att "det är väl bra att kvinnorna har en dag per år, när männen har alla de andra 364..." Nu är det snart åttonde mars. Kvinnodagen. Skämt åsido, men det kanske verkligen behövs en dag för världens tjejer, när vi fortfarande bara äger tre procent av den samlade förmögenheten på jorden. När så många kvinnor fortfarande sliter för sämre löner, sämre villkor och ibland till och med sämre sjukvård.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att det manliga hjärtat till exempel har varit en norm mycket länge, det har bland annat professor Karin Schenck Gustafsson pekat på, vilket har fått konsekvenser för många kvinnor.

Tjejer kämpar på. Lyssnar på andra, mer än på sig själva ibland. Tar hand om mamma, mormor, barnen, hunden, och det sociala livet som ibland är så kul, men som kräver att man håller koll, och att man är familjens VD.

Lysande exempel

Jag har haft turen att möta så många kvinnor som imponerat stort genom åren. För att ta några lysande exempel: vår svenska Dagny Carlsson som lärde sig hantera datorn vid fyllda 99 år och som gav sig ut i världen på alla möjliga äventyr. Hon sa till mig att de bästa åren i hennes liv var efter att hon fyllt 100. Sug på det alla trettioåringar som deppar för att de blir äldre!

När Dagny blev änka vid 96 år, och hennes livs stora kärlek Harry, hade gått bort, sa hon:

– Jag satte mig och väntade på döden, men den kom aldrig, så jag beslöt mig för att göra
något annat istället…

Och det gjorde hon, med råge. Vilket liv det blev!

Vi hade talat om hennes 110-årsdag 2022. Hon såg fram emot den dagen, men hon stupade på mållinjen, några veckor före sin födelsedag åttonde maj. Men påskliljorna blommade och himlen var så oändligt blå, när vi sa adjö. Hela världen var som Dagny den dan, alltid glad.

ANNONS

Eller legendaren Tina Turner som jag mötte en mörk kväll höstkväll på Hotell Reisen i Stockholm. Tina som hade kämpat och kämpat och tagit emot så mycket stryk både mentalt och fysiskt av sin så kallade man, men som till sist gick sin väg utan någonting alls på fickan och startade ett nytt och mycket bättre liv.

Hon flög som fågeln Fenix ur askan som var hennes dåvarande liv, och blev ”Simply The Best”. Hon var magnifik!

ANNONS

Stötta varandra och gilla varandra

Varför har vi kvinnor ibland så svårt att stå upp för oss själva, att ta våra egna liv på allvar? I min uppväxtmiljö fanns hela tiden den här känslan av att man skulle vara tacksam, om man hade ett jobb, att man alltid skulle ställa upp, oavsett hur mycket det krävdes av en själv. Aldrig tänka på sig själv, bara på andra. Jag har funderat mycket på det där. Vad gör det med en?

Läser Anne Edwards fina biografi om sångerskan och skådespelerskan Judy Garland som drog in miljontals dollar på 1940-talet, till sitt filmbolag Metro. Men – hon hade 350 dollar i veckan. Hennes motspelare Mickey Rooney hade 5 000…

Judy lärde sig alldeles för sent att ställa sig upp för sig själv, och brände hela livet på att göra vad andra krävde av henne: filmbolagsbossar och äkta män. Efter den sista turnén i Sverige och Danmark 1969, åkte hon hem till New York och dog några veckor senare, bara 47 år gammal. Mer än 22 000 fans fyllde gatorna och följde henne, för att säga adjö.

“Det finns en speciell plats i helvetet, för kvinnor som inte hjälper varandra”, sa en gång utrikesministern i USA Madeleine Albright, och det är rätt. Så kanske vi tjejer ska börja att bli lite bättre på att stötta varandra, gilla varandra. Ge en annan kvinna en komplimang på kvinnodagen och alla andra dagar under året. Ge oss, världens kvinnor, lite råg i ryggen, för trots att det är 2024, så behöver vi det fortfarande.

Och – ”Ta ingen skit”, som Grynet sa en gång i tiden. Stå på dig!

ANNONS

Suzanne

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS