News55

Davids slunga och järnkupol skyddar Israel

Artikelbild
Israels järnkupol kan upptäcka raketer avfyrade från Gaza. (Foto: Oded Balilty)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 14 apr. 2024Publicerad: 14 apr. 2024

Järnkupolen, Davids slunga och Pilen – Israel har uppgraderat sitt luftförsvar avsevärt under det senaste årtiondet. Här är dess mest kända delar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Israels luftvärn ska kunna skydda mot anfall på både kortare och längre avstånd. Det senaste årtiondet har man investerat i fler system för att upptäcka ballistiska robotar, avfyrade från så långt håll som 2 400 kilometer – vilket täcker bland annat Iran, Jemen, Syrien och Irak.

Den israeliska militären har samtidigt sagt att systemet går att övermanna om ett stort antal projektiler avfyras mot det samtidigt.

Till följd av kriget i Ukraina har flera europeiska länder investerat i israelisk försvarsteknik, enligt Bloomberg. Tyskland köpte till exempel systemet “Pilen 3” för 4 miljarder euro och Finland köpte “Davids slunga” för 317 miljoner euro.

.

Här är de olika lagren i det israeliska luftvärnet.

Järnkupolen: Det mest aktiva och välkända skyddet i Israels försvarssystem har upptäckt raketer från Gaza sedan 2011. Men det är bara skapat för anfall på kortare håll, från 4 till 70 kilometer. Enligt Israels militär har systemet upptäckt 90 procent av anfallen mot befolkade områden.

.

Davids slunga: Utvecklat tillsammans med USA och installerat 2017. Ska kunna upptäcka ballistiska robotar och kryssningsrobotar samt drönare med en räckvidd på upp till 200 kilometer, vilket täcker både Gaza och södra Libanon.

ANNONS

.

Pilen: Pilen 2 och 3 ska kunna upptäcka långdistansrobotar, inklusive de typer av ballistiska robotar som Iran nu sköt. Ska också kunna upptäcka robotar ovanför jordens atmosfär.

.

Järnstrålen, också kallad Ljusskölden: Väntas inte kunna tas i bruk förrän 2025 men det här systemet ska använda laser för att upptäcka robotar avfyrade på kort avstånd, och dessutom till en mycket lägre kostnad än järnkupolen.

.

Patriot: Ett amerikansktillverkat system som är det äldsta i Israels robotförsvar. Det användes under det första Kuwaitkriget 1991 för att fånga upp Scud-robotar. Nu används det primärt för att skjuta ner flygplan och drönare.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS