News55

Global förebild är död

Artikelbild
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 27 dec. 2021Publicerad: 27 dec. 2021

Desmond Tutus livsgärning mot apartheid möts av hyllningar världen över, när han på annandagen gått bort, 90 år gammal. Han var Sydafrikas samvete, säger Sydafrikakännaren Magnus Walan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Desmund Tutu blir ihågkommen för sitt mod, när han arrangerade protester mot apartheidstyret i Sydafrika trots de undantagstillstånd som då rådde, samt sin princip om att sanningen och rättvisan alltid ska fram.

Men Magnus Walan på biståndsorganisationen Diakonia minns honom även som en “tidig ståuppkomiker”.

– Han kunde få de mest allvarliga situationer att förlösas, med sina ordvitsar och förmåga att hitta humor i allt. Jag har varit på begravningar som han fått alla att skratta på, säger han till TT.

Global förebild

Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) skriver i ett mejl till TT att hon kommer att minnas Desmond Tutu som “en global förebild för fredlig kamp för frihet och mot förtryck”.

“Ärkebiskop Tutu hade en lång och stark relation till Sverige, som inte minst berodde på Sveriges starka ställningstagande mot apartheid” skriver Andersson.

Bengt Säve-Söderbergh, socialdemokrat och mångårigt verksam mot apartheid, ger en liknande beskrivning. Det första som kommer ur hans mun när TT ringer: “En fantastisk humanist”.

Han träffade Tutu många gånger:

ANNONS

– Hans personlighet var oemotståndlig. Han hade en förmåga att med allvar och humor skapa bryggor mellan människor.

När starka krafter drog åt olika håll i landet hade Tutu ihop med president Nelson Mandela stor betydelse för att Sydafrika fortfarande är ett land, enligt Säve-Söderbergh.

ANNONS

En av de sista ikonerna

–  Med honom förlorar vi nu en av de sista levande ikonerna av anti-apartheidgenerationen, säger Henning Melber, professor vid Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala, till TT.

– Det är en sorg och en chock, inte bara för Sydafrika utan för hela världen. Det kommer att uttryckas en stor sorg och saknad de närmaste dagarna, fortsätter Melber.

Enligt Melber behöll Tutu, liksom Nelson Mandela, en värdighet och stod fast vid mänskliga rättigheter i kampen mot apartheid, och i den våldsspiral som följde.

– Han personifierade integritet, kompromissade inte med mänskliga rättigheter och var anständig, empatisk och lojal. Jag skulle säga att Tutu personifierar fred.

– Han stod också upp för gayrättigheter. Det finns så många anledningar till att han är en ikon för mänskliga rättigheter, säger han.

ANNONS

Författaren och Sydafrikakännaren Per Wästberg anser att Tutu stod ut bland andra i Sydafrika.

– Han var en av de mest imponerande – inte bara kyrkliga människor utan även humanister – som Afrika har sett.

Wästberg, som också träffat Desmond Tutu vid ett antal tillfällen, lyfter särskilt Tutus roll i sannings- och försoningskommissionen i Sydafrika.

– Han var mycket skarp i sitt ställningstagande för icke-rasism, och samtidigt försonlig, aldrig hämnd, säger Wästberg.

– Det var hans största verk i livet, att få till denna försoningskommission.

“Sydafrika har sorg”

Håkan Juholt, Sveriges ambassadör i Sydafrika, säger att Desmond Tutu var en fadersgestalt för så väldigt många i landet.

– Sydafrika har sorg i dag. Han var landets samvete, en moralisk ledare och under sin gärning var han aktivist, tänkare, ideolog och ledare. Han var lojal mot sanningen och människovärdet, säger Juholt till TT.

ANNONS

Desmond Tutu kritiserade makten och den vita överheten under apartheidtiden, men också ANC för korruptionen och annat inom den organisationen, fortsätter Juholt.

– Att han somnar in under den kristna högtiden julen är naturligtvis också väldigt starkt.

Under dagen ska den svenska ambassaden se över hur kondoleanser kan lämnas.

Desmond Tutu har varit en stor inspiration för väldigt många människor, säger ärkebiskop Antje Jackelén, som minns honom för arbetet han utförde i sannings- och försoningskommissionen. Men också för den glädje han utstrålade mitt i allt det svåra.

– Han trodde på en Gud som hade humor och det återspeglades i hans sätt att vara. Han var en bönens och en handlingens man, säger hon till TT.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS