News55

Kände journalisten: "Jag var jättenära att dö"

Johan Croneman, journalist, tv-kritiker, krönikör.
STOCKHOLM 20140603
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 10 apr. 2018

Den mångårige tv- och filmkritikern Johan Croneman kollapsade under en resa till Tyskland tillsammans med sin son. – Jag var jättenära att dö, säger han till Dagens Media.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

DN:s mångårige tv- och filmkritiker Johan Croneman kollapsade under en resa i Tyskland i vintras.

Han hade haft en extremt stressig vecka när han redan på flygplatsen i Düsseldorf kände att något inte stod rätt till. Johan Croneman hade åkt till Tyskland med sonen Folke i början av december för att se på fotboll i Dortmund, men kände plötsligt en våldsam våg av smärta som for genom ryggen och fram i bröstet.

– Min första tanke var att en lunga hade gått. Det var som att jag fick ett slag mitt på ryggen med ett basebollträ, så hastigt kom det, berättar Johan Croneman för Dagens Media.

Trots smärtan åkte han och sonen Folke först till hotellet, men väl där kom tanken att det för sonens skull var dags att ringa efter ambulans.

– Det var ett skräckscenario för honom. Han är med pappa i Tyskland för att se match, så håller jag på att kola vippen.

      LÄS MER: Expressenjournalisten Ulf Nilson död

“Min son räddade nog mitt liv”

Johan Croneman hamnade på kärlakuten på Düsseldorfs Universitetsklinik där man efter att ha granskat röntgenplåtarna förklarade för honom att han riskerade att dö om de inte fick ner hans blodtryck.

ANNONS

– Det var en fruktansvärd upplevelse för Folke, men han räddade nog mitt liv. Jag tror fan att jag hade gett upp om inte han hade varit där, säger Johan Croneman.

Det som hänt var att han drabbats av så kallad aortadissektion där innerväggen på aortan hade lossnat och gått sönder, något som 50 % inte överlever.

Johan Croneman kände aldrig någon egentlig rädsla för att dö där på sjukhuset och gör det inte nu heller. Däremot säger han sig ha en fruktansvärd skräck för att bli så sjuk att han inte ska kunna jobba mer.

– Då föredrar jag döden, säger Johan Croneman.

      LÄS MER: Brittisk journalist utslängd från Egypten

Vet inte hur länge till han orkar skriva

Han blev kvar på sjukhus i fem veckor och fyra månader efter insjuknandet jobbar han halvtid samtidigt som han tar mediciner som han kommer att behöva fortsätta ta resten av livet.

På frågan om hur händelsen förändrat hans skrivande säger Johan Croneman att han är i grunden förändrad.

ANNONS

– Jag är en person som alltid har varit igång, och som nu plötsligt måste stanna så fort jag går upp för en liten backe. Det gör att man börjar fundera över väldigt många saker.

Johan Croneman säger till Dagens Media att han är osäker på hur länge till han orkar skriva, att det den senaste veckan ”varit jävligt kämpigt faktiskt”. Däremot är han säker på att han aldrig mer ska hålla på och stressa på det sätt han gjort i så många år.

      LÄS MER: Skådespelare hotade journalister – får fängelse

Deprimerad i perioder

– Veckan då jag och Folke åkte var jag helt finito. Tempot i mitt jobb och pressen som jag har satt på mig själv har drivit mig till grava sömnproblem. Jag har i perioder varit deprimerad, och jag har självmedicinerat med alkohol. Nu fick jag pröjsa för det. Jag var jättenära att dö, säger han till Dagens Media.

Johan Croneman kallar det för en klyscha, detta att man ser över hela sitt liv när man råkat ut för en så här dramatisk händelse, men att det inte är desto mindre sant för det.

– Plötsligt ser man alla sina misstag i eldskrift. Både yrkesmässiga och privata. Man får en hel del att tänka på: Har jag verkligen gjort rätt saker? Och gör jag rätt saker? Den här tiden som är kvar, hur vill jag göra då?

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS