News55

Så motverkar 77-årig aktivist hatiska budskap

Artikelbild
Den 77-årige aktivisten jobbar mot hat och rasism. Foto: Unsplash
Mauritza Klingspor
Mauritza Klingspor
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 05 jan. 2024

I flera decennier har aktivisten Irmela Mensah-Schramm ägnat sig åt att bekämpa rasism och antisemitism.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

77-åriga aktivisten Irmela Mensah-Schramm går längs Berlins gator och letar efter klotter och klistermärken med antisemitiska och rasistiska budskap. Detta har hon ägnat sig åt i över 40 år, skriver SVT.

– Av bara klistermärken har jag skrapat bort 94 563 stycken, berättar Irmela.

Irmela har med sig sprejburkar, pennor och skrapor för att få bort de hatiska budskapen. 

– Jag är född 1945. Jag kan inte påverka det som hände innan dess men jag kan göra något för det som sker därefter. Varje människa kan göra något, för sånt här ska inte tolereras, säger hon.

Sedan kriget i Gaza bröt ut har antisemitiska hatbrott ökat i Tyskland. Men även före kriget har landet sett en upptrappning av hatet mot judar.

En stor del av den politiska debatten i Tyskland handlar om att bekämpa antisemetism hos invandrade muslimer i landet. Detta ser Uffa Jensen, professor på Berlins tekniska universitet, som en felprioritering av politikerna. Han anser att det leder bort fokus från antisemitismens långa historia i landet.

– Att koppla det verkliga problemet till invandrare är farligt. För det är inte så att brotten och de antisemitiska attackerna, propagandan, har upphört från högerextremismen. Tvärtom under veckorna före Hamas attack såg vi stigande siffror. Där såg vi även att våldpotentialen är fortfarande hög, säger professorn. 

Aktivisten delar Uffas syn. Hon har i årtionden bevittnat antisemitismen som framförallt härstammat från nynazistiska grupper.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS