News55

Skidskyttebasen döms till fängelse för korruption

Artikelbild
Anders Besseberg. Arkivbild. (Foto: Berit Roald/NTB/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 12 apr. 2024Publicerad: 12 apr. 2024

Den förre ordföranden i Internationella skidskytteförbundet Anders Besseberg döms till tre år och en månads fängelse för grov korruption.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Rätten dömer norrmannen bland annat för att ha tagit emot exklusiva klockor och accepterat sexuella tjänster från prostituerade.

Jag är så klart besviken och förvånad över domen och en del av domarens motivering. Jag överklagar domen på plats, säger Besseberg i rätten, enligt VG.

Norrmannen var ordförande i Internationella skidskytteförbundet (IBU) i mer än 25 år.

I sin tjänst tog han emot gåvor från Ryssland i form av klockor, prostituerade och jaktresor, samt en leasingbil – under hans nio sista år på posten. Brotten, som klassas som grov korruption, gav “en opassande favorisering av ryska intressen”, enligt IBU:s fristående granskningskommission.

Utreds av förbundet

Besseberg har sedan 2017 utretts tillsammans med IBU och dess högsta ledning av österrikisk polis för att ha tagit emot motsvarande 2,5 miljoner kronor för att tysta ner ryska dopningsfall. Den utredningen fortgår.

Domaren Vidar Toftøy-Lohne vid Buskeruds tingsrätt i Hokksund behövde drygt tre timmar på sig att läsa upp domen på nästan 70 sidor mot Besseberg.

Till slut stod det klart att Besseberg döms till tre år och en månad i fängelse. Han blir också av med de mutor han tagit emot. Besseberg slipper dock att betala böter på en miljon norska kronor.

ANNONS

“En viktig signal”Domen är en viktig signal om att korruption avslöjas och lagförs, även i de internationella idrottsförbunden, säger första riksåklagaren Marianne Djupesland enligt NTB.Det är mycket pengar i omlopp i internationella toppidrotter. Förbunden förvaltar stora finansiella tillgångar och fattar beslut som är viktiga både för idrottare och näringslivet. Vi hoppas att denna bedömning kan bidra till medvetenhet och att den ska ha en förebyggande effekt, säger Djupesland.

78-åringen har hela tiden hävdat att han är oskyldig till att ha gått Rysslands ärenden.

Även om jag tog emot dyra gåvor och blev inbjuden på jakt av många, måste jag understryka att jag aldrig har låtit mig korrumperas, sade han under rättegången.

Bessebergs överklagan, om den formellt går igenom, innebär att fallet tas vidare till lagmansretten, Norges motsvarighet till hovrätten.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS