News55

Filippa Reinfeldt: Vi underfinansierar hemtjänsten

Artikelbild
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 02 juli 2018

I Äldreforums tält i Almedalen samlades flera experter för att diskutera hur vi ska få en trygg omsorg för landets äldre. På plats fanns bland annat tidigare sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting, Filippa Reinfeldt. Som menar att många kommuner underfinansierar hemtjänsten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När dagens moderator, Marianne Rundström konstaterar vad medarbetare inom hemtjänsten är; allt. Håller hela panelen med. En vårdarbetare inom hemtjänsten är bland annat sjuksköterska, städare, massör och kock. Så hur kan vi säkra rätt kompetens hos personalen och göra hemtjänsten trygg för brukarna, frågar Marianne Rundström.

– Det behövs ett nationellt kunskapslyft, säger Eva Eriksson, förbundsordförande för SPF Seniorerna.

Eva Eriksson menar att det saknas rätt kompetens om äldres behov samtidigt som personalen arbetar under stress.

– Man ska känna glädje när man kommer hem från jobbet. Men som det ser ut idag så kan man inte ge de äldre den tid de behöver. Ger man en person extra tid så får man mindre tid med nästa senior, konstaterar Eva Eriksson.

Nationell standard

Susanne Rolfner Suvanto, verksamhetsansvarig på omvårdnadsinstitutet och tidigare regeringens utredare för kvalitetssäkring inom äldreomsorgen, sitter med i panelen och har tydliga punkter för att skapa en tryggare omsorg.

– Vi behöver en gränsöverskridande överenskommelse för att det ska fungera på lång sikt. Vi måste också få en nationell standard för undersköterskeutbildningen. Vi vill också se en legitimation för undersköterskor,säger Susanne Rolfner Suvanto.

Emma Henriksson (KD), ordförande i Socialutskottet menar att man behöver lägga mer fokus på att ge brukarna inom hemtjänsten information.

ANNONS

– De behöver någon som talar med dem och förklarar för brukaren vilka problem de har och vilka behov som finns, säger Emma Henriksson.

Integritetsfråga

Marianne Rundström frågar panelen vad det är som är så speciellt med att ha hemtjänst, varför är det extra viktigt med trygghet där?

– Du är i någon annan människas hem, det är en integritetsfråga. Tänk att du ofta måste öppna dörren för en vilt främmande människa. Kanske är det just den dagen du behöver hjälp med en dusch. Det är en väldigt utsatt situation, säger Filippa Reindfeldt, chef affärsutveckling och public affairs på Aleris.

Filippa Reinfeldt menar dock att det går att minska personalantalet en brukare måste möta. Hon anser dock att det finns ett underliggande problem.

– Många kommuner underfinansierar hemtjänsten. Och det är inte hållbart på längre sikt.

Susanne Rolfner Suvanto menar att man ska börja se på finansieringen av hemtjänsten på ett annat sätt.

– Äldreomsorgen ses alltid som tärande. Medan vi lägger mycket pengar på försvaret som aldrig ses som tärande. Försvarsmakten ser bara till behovet och ser till att genomföra det som krävs för att möta det. Så bör det även vara inom äldreomsorgen, säger Susanne Rolfner Suvanto .

ANNONS

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS