Vad har revolutionerat människans tillvaro mest, bortsett från att vi började bruka jorden för ca 10 000 år sedan?
Min övertygelse är att kvinnor och män är olika
Mest läst i kategorin
Nyligen var jag på ett stort företagsevent där den inbjudne talaren utgick från uppfinningar som ångmaskinen, förbränningsmotorn och elektriciteten.
Allt detta är ju sant – men samtidigt uttryck för ett typiskt manligt perspektiv.
Om en kvinnlig nationalekonom hade tagit med publiken på en motsvarande tidsresa hade hon kanske nämnt preventivmedlet, tvättmaskinen eller antiseptikan som på 1800-talet förhindrade att många kvinnor dog i barnsäng. Uppfinningar som revolutionerat tillvaron, inte bara för kvinnorna själva, utan också för deras familjer.
LÄS MER: Därför räcker det långt med att bara vara mormor
Min övertygelse är att kvinnor och män är olika. Det är också därför som enkönade grupper är fel och ibland rent av farliga, perspektivet blir helt enkelt för endimensionellt. Det är säkert sant att skillnaden mellan individer är större än mellan könen, men efter att följt egna barn och nu barnbarn har jag omvärderat min något naiva och idealistiska inställning från ungdomen. Skillnaderna är tydliga!
Mina pojkbarnbarn skulle säkert applåderat exemplet med förbränningsmotorn, de är fullständigt motorgalna. Deras mamma, familjens i särklass mest tekniska medlem, skulle däremot ha röstat för bärselen som i mänsklighetens gryning gjorde att vi kunde röra oss över större områden och samtidigt ha händerna fria.
LÄS MER: Det är dags att se idrotten för vad den verkligen är!
Tekniska museet i Stockholm hade för ett antal år sedan en utställning om kvinnliga uppfinnare och deras produkter. Ett gott initiativ men kanske inte så hisnande. Sport-BH, narkosnapp och ett särskilt nackstöd fanns bland de utställda föremålen. Men om man ”googlar” på detta ämne finns intressanta fakta att fundera vidare över.
Sybilla Masters sägs vara USA:s första kvinnliga uppfinnare. År 1712 utvecklade hon en maskin för rensning och bearbetning av majs. Först tre år senare patenterades maskinen, men i makens namn. Inte förrän i slutet av 1800-talet kunde kvinnor ta patent på uppfinningar i eget namn.
Mer då? Jo, värme i bilen, telekommunikation, diskmaskinen, övervakningskameran, centralvärmen, vindrutetorkare, signalraketen, strykjärnet, den första datoralgoritmen, reflexfritt glas och cirkelsågen är några exempel på kvinnliga uppfinningar, liksom ölet! Kvinnor i Mesopotamien påstås ha varit de första att tillverka denna dryck.
LÄS MER: Därför ser jag gärna fler tårar i politiken
Tänk om skolans undervisning i fysik, kemi och matematik (ämnen jag avskydde) också hade handlat om t ex vilka ämnen som ingår i smink (kemi), hur hårfönen är konstruerad (fysik) eller beräkningar på olika bostadslån (matematik). Ämnen som intresserar en tonåring och som säkert hade fått åtminstone mig att anstränga mig mer på lektionerna och så småningom kanske ta mig an förbränningsmotorn.
För den som vill läsa mer kan jag varmt rekommendera ekonomen Anita du Rietz’s bok ”Kvinnors entreprenörskap under 400 år” (Dialogos förlag, 2013).