News55

EU-valet viktigt för demokrati och evigt liv

EU-valet blir allt viktigare för att upprätthålla demokrati och gemensamma mål.
EU-valet blir allt viktigare för att upprätthålla demokrati och gemensamma mål - miljö och säkerhet i ett framtida Europa. Vissa önskar evigt liv. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 21 maj 2024Publicerad: 21 maj 2024

EU-valet blir allt viktigare för att upprätthålla demokrati och gemensamma mål – miljö och säkerhet i ett framtida Europa. En del önskar också evigt liv.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det verkar bli ännu ett valår med ljumt intresse för EU-valet, vilket kan bero på fler orsaker, men främst verkar den allmänna uppfattningen slå ner på avståndet till Bryssel. 

EU:s tunga byråkrati och ibland impopulära detaljstyrning medverkar sannolikt till att öka uppfattningen om avstånd, vilket lätt skapar “vi” och “dem. En snabbt växande grupp bland EU:s invånare är seniorer, idag uppe i mer än 100 miljoner personer. 

Jonas Sjöstedt lobbar för välfärd

Det är värt att utnyttja sin demokratiska rätt att rösta på politiska EU-representanter för parlamentet i Bryssel med så många direktiv som berör alla medlemdländer. Varje land bestämmer förvisso över sin nationella politik, men det finns övergripande bestämmelser och lagar som EU-länder inta kan kringgå. 

Jonas Sjöstedt (V) är och förblir principfast i sina hjärtefrågor – social välfärdspolitik, jämlikhet och miljö. 

– Vi vill att det ska satsas rejält på barn- och äldreomsorgen, energi, infrastruktur och bostäder – grundläggande saker för en välfungerande välfärdsstat, berättar han för tidningen Senioren.

Vänstern motsätter sig delar av EU:s åtstramningspolitik med hänvisning till att de inte tänker offra den svenska välfärden för byråkratiska EU-regler. Det som dock är bra med medlemskapet är att Sverige kan vara med och påverka viktiga frågeställningar som berör hela EU.

ANNONS

Viktigt att rösta i EU-valet

ANNONS

Göran Arrius, ordförande i SACO, understryker hur viktigt det är att rösta i EU-valen. Det är en demokratisk rättighet som alla EU-medborgare besitter, men som alldeles för få utnyttjar.

En av anledningarna till att rösta är att stödja demokrati som sedan flera år vacklar – inte bara inom EU, utan på ett globalt plan. Det är ett fenomen som spritt sig i flera länder inom EU, genom dels populistiska yttringar, men även rent antidemokratiska uttryck, skriver Arrius som gästkrönikör i EU-portalen.

Existentiella önskemål

Kan man gå till val på “Obegränsad livstid åt alla”? På en valaffisch går Partiet för föryngringsforskning ut med sitt budskap. Lyckas de vinna tillräckligt med röster för att ta sig in i EU-parlamentet, planerar de att bygga ett nytt forskningsinstitut och satsa 460 miljarder kronor på föryngringsforskning. Intressant tanke, men att skapa evigt liv skulle en redan överbefolkad planet med säkerhet aldrig klara och det skulle därmed förbli en utopi.

Genom bra medicinforskning kommer människan sannolikt att kunna nå högre åldrar och samtidigt vara friskare, men evigt liv skulle bringa kaos i livets DNA.

Tidningen Arbetarbladet lyfter frågan som intressant, men ställer samtidigt viktiga motfrågor, där svaren är givna. Den kanske intressantaste frågan lyder “Vad gör man med sitt liv om det är evigt?” 

Läs också:

Ny FN-konvention för äldres rättigheter

ANNONS

Hjärnkirurg chockar: Livet efter döden existerar

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS