News55

Så påverkar hjärtat risken att drabbas av demens

Artikelbild
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 10 nov. 2017

Ett starkt hjärta kan ge ett bättre minne, det konstaterar amerikanska forskare i en ny undersökning, skriver Allas.se – Ännu ett bevis på att det som är bra för hjärtat även är bra för hjärnan, kommenterar Dr David Reynolds i brittiska Express.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Forskare har konstaterat att sambandet mellan hjärnans förmåga att pumpa blod till hjärnan och minnet på äldre människor har en koppling. Ett starkt hjärta kan därför bidra till ett bättre minne, det skriver Allas.se.

I den undersökning som ligger till grund för forskningsresultatet deltog drygt 300 äldre personer med en snittålder på 73 år. Det visade sig att ett försämrat blodflöde från hjärtat har en negativ effekt på de delar av hjärnan som kontrollerar minnet.

– Vi vet att hjärnan behöver ett hälsosamt flöde av blod för att kunna upprätthålla sina många aktiviteter så det faller sig naturligt att med ett hjärta som fungerar sämre, så kommer det att bli utslagningseffekter på hjärnan, säger Dr David Reynolds, forskningsledare på Alzheimer’s Research UK, till brittiska Express.

– Studien är särskilt intressant eftersom den visar att den delen av hjärnan som kontrollerar minnet och som angrips i Alzheimers kan vara mer sårbar för minskat blodflöde än andra delar av hjärnan.

      LÄS MER: Allt fler dör till följd av demens

Det som är bra för hjärtat är bra för hjärnan

För att hålla blodflödet igång och minnet friskt är det därför viktigt att skapa förutsättningar för ett starkt hjärta, till exempel med hjälp av motion.

– Även om den här studien inte ger några nya rön om risken för demens så är det här ännu ett bevis på att det som är bra för hjärtat även är bra för hjärnan, säger Reynolds till tidningen.

ANNONS

Det är aldrig för sent att börja motionera och i detta fall är allt bättre än inget, menar Martin Lövdén, hjärnforskare vid institutionen för psykologi vid Karolinska Institutet.

– Det som verkar ha störst effekt på hjärnans ”snabbhet” och minne är aerobisk träning, det vill säga konditionsträning som är bra för hjärta och blodcirkulation, har Martin Lövdén tidigare sagt till Året Runt.

     FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS