News55

Snart kan vi vinka hejdå till papperstidningen

Artikelbild
GÖTEBORG 20150925
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 06 nov. 2015

Om fem till tio år är den borta enligt Medieutredningens delbetänkande som presenterades i veckan. Den digitala miljön som utvecklas just nu innebär bland annat att den äldre generationen behöver mer kunskap, för att inte alieneras.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Medieutredningens delbetänkande är på ungefär 350 sidor, och leds av utredaren Anette Novak. Den presenterar en genomgång av nuläget och en blick mot framtiden. I går lämnades den över till kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Papperstidningarna försvinner

Papperstidningar kommer att stängas ned gradvis inom fem till tio år, enligt utredningen. Kalkylen visar att Aftonbladets papperstidning försvinner 2017 och Expressens 2023.

      LÄS MER: Dampanelen om sina medievanor

Till Resumé kommenterar Anette Novak prognosen.

– Större delen av tidningarnas intäkter kommer från printaffären idag. Det är viktigt att vi tar in det. Anledningen till att vi tar fram det som är svårt att prata om är att vi vill hitta ett sätt att ta medierna igenom det här.

Mer digital kunskap till de äldre

I Medieutredningens delbetänkande står det också att medias makt har minskat. I och med digitaliseringen kan medborgare själva bygga upp storpubliker. Och detta innebär att den äldre generationen behöver mer kunskap inom det digitala.

ANNONS

      LÄS MER: Så undviker du att framstå som en digital relik

“Samtidigt finns risken att andra grupper, inte minst de äldre, kommer att alieneras än mer i den digitala miljön. En annan risk är uppkomsten av digitalt aktiva minoriteter som inte godtar demokratins spelregler”, står det.

Arbetet med utredningen fortsätter nu. Planen är att den ska vara klar den 30 april nästa år då konkreta förslag ska överlämnas.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS