News55

5 supertips: Så maxar du pensionen

pension
I artikeln får du tips på hur du optimerar din pension. Det har du inte råd att missa! (Foto: Pexels)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 23 aug. 2024Publicerad: 23 aug. 2024

Det är inte för sent att börja tänka smart kring din pension. Här är fem raka tips på hur du får pensionspengarna – dina framtida eller nuvarande – att växa.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nätmäklaren Avanza listar i sin blogg goda råd på hur du ökar din pension.

  1. Till att börja med är det viktigt att förstå hur pensionen fungerar. Dels får alla skattebetalare en allmän pension varav en utgörs av den så kallade premiepeensionen, som du avgör själv hur den ska placeras. Om du inte gör något val hamnar premiepensionen i sjunde AP-fonden, känd som “soffliggar-fonden” och den har överlag visat sig generera god avkastning över tid.

Där utöver får de flesta tjänstepension. Om det inte är så i ditt fall är det än mer viktigt att du har ett eget pensionssparande. Tipset är att antingen starta ett ISK-sparande (investeringssparkonto) eller skaffar en kapitalförsäkring, “välj en summa och ett gäng aktiefonder (gärna billiga indexfonder) och sätt sparandet på autogiro”, skriver Avanza och tillägger betydelsen av god planering och ett uppsatt mål för det privata pensionssparandet.

Här är fler goda råd till din pension

  1. Privatspara till pensionen långsiktigt, någon hundralapp i månaden i aktiefonder på ISK blir en fin slant på sikt om börsens vindar blåser åt rätt håll. “Det möjliggör högre avkastning och riktigt fin ränta-på-ränta då börsen historiskt har stigit i snitt 7% per år”, konstaterar nätmäklaren i bloggen och förklarar att det ligger miljoner i potten för framtida behov.
  2. Se till att komma bort från dyra och onödiga avgifter med ditt pensionssparande, var observant på att många aktörer tar ut höga avgifter, scanna runt och välj en aktör som passar din plånbok inte tar ut ockerpriser på ditt fondsparande.
  3. Om du vill engagera dig själv i pensionssparandet, var noga med att följa börsutvecklingen och hur dina fonder sköter sig, utvärdera investeringarna och agera därefter, är rådet.
  4. “Eftersom det är livsinkomsten som påverkar pensionen mest så påverkar livshändelser som familjeliv, med föräldraledighet och VAB, pensionen negativt. Därför är det viktigt att i största möjliga mån dela lika på de båda delarna med sin partner”, understryker Avanza.

Läs mer om det på Avanzabloggen och att exempelvis skilsmässa kan dra ner din pension.

Missa inte: Kort arbetsvecka – då ryker tusenlappar till din pension News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS