News55

55-plussarnas krav från Kronofogden ökar mest

Kronofogdens logga på en fasad. Personer i åldern 55–64 år är de som fått allra störst ökning av krav från Kronofogden.
Personer i åldern 55–64 år är de som fått allra störst ökning av krav från Kronofogden. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 28 aug. 2024Publicerad: 28 aug. 2024

Antalet krav från Kronofogden ökar i alla åldersgrupper men den största procentuella ökningen har skett bland personer i åldern 55–64 år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det sammanlagda kravbeloppet som Kronofogden skickar ut har på två år ökat med hela 70 procent, det rapporterar Senioren.

65-plussarna

Något som sticker ut är att i åldersgruppen 65 år och äldre ökar skuldbeloppen, i denna åldersgrupp är det sammanlagda skuldbeloppet nästan 1,7 miljarder kronor.

Jämfört med 2023 är 65-plussarnas sammanlagda skuldbelopp 50 procent högre och på två år har det fördubblats, antalet krav från Konofogden har ökat med 15 procent i den här åldersgruppen.

Personer som är 55 till 64 år har fått den största procentuella ökningen av krav från Kronofogden, 17 procent, bland dem som är mellan 18 och 23 är ökningen bara 3 procent.

Europas mest belånade

“Vi har inte gjort någon analys per åldersgrupp, men vår hypotes är att de äldre har det tuffare ekonomiskt eftersom de inte kan påverka sina inkomster”, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden till Senioren.

Han säger vidare att de har fått samtal från äldre som klagar på att deras pension inte följer kostnadsutvecklingen.

ANNONS

Davor Vuleta säger att svenskar är ett av Europas mest belånade folk, samt att orsaken till skuldsättningen är att vi under många år har levt gott och belånat oss med låga räntor.

“Sedan kom inflation, räntehöjningar, elpriser och matpriser som stack iväg. Pengarna räcker inte till helt enkelt”, säger han till Senioren.

Skulderna växer – “har varnat för detta”

Allt fler svenskar får svårt att betala sina räkningar, visar ny statistik från Kronofogden.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS