News55

"81-åringar ska inte tvingas betala tusentals kronor extra för att kunna höra"

News55
News55
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 05 juni 2017

Stockholm och Skånes respektive landsting har gjort det möjligt för den som vill att byta sin hörapparat mot en ur ett “privat sortiment”. Men det som skulle främja valfrihet blev istället en kassako för privata företag, skriver ledarskribenten Ingvar Persson i Aftonbladet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

81-årige Lennart Assarsson fick betala drygt 16 000 kronor för en hörapparat som hade kunnat kosta 600 från det sortiment som landstinget upphandlat, det rapporterade SVT under förra veckan.

– Landstingets var dåliga, sa audionomen. Men grannarna och andra som har de där hör alldeles utmärkt, sade Lennart Assarsson till SVT och fortsatte:

– Det är känslan av att bli så förödmjukad genom en lögn, det var förnedrande på något sätt.

Nyheten har väckt mycket kritik och stor uppmärksamhet. Dessvärre är situationen på inget sätt unik, det skriver ledarskribenten Ingvar Persson i Aftonbladet.

      LÄS MER: 16 000 för en hörapparat – istället för 600

Systemet gynnar privata aktörer

Landstingen i Stockholm och Skåne har infört ett system som gör det möjligt för människor att köpa hörapparater vid sidan av landstingets upphandlade sortiment, förklarar Ingvar Persson.

Men det som skulle främja friheten att välja blev en chans för privata företag att sko sig, skriver han och påpekar att 81-åringar inte ska tvingas betala tusentals kronor extra för att kunna höra.

ANNONS

Statistiken visar nämligen att systemet i mångt och mycket gynnar hörselmottagningarna. Under 2016 köptes 85 procent av alla hörapparater som såldes i Stockholms läns landsting från det privata sortimentet, rapporterar SVT.

Hörselskadades riksförbund kritiska

Hörselskadades riksförbund (HRF) ställer sig också kritiska till ett system som de inte anser sätter patientens intressen i främsta rummet.

– Systemet är konstruerat på ett sådant sätt så att ekonomiska intressen från ägarna styr mer än patientens behov och då blir det alltid fel i slutändan, för det är inte vad vården bygger på, säger Mattias Lundekvam, förbundsordförande vid HRF, till SVT.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS