News55

Aktieägarna godkänner Musks superlön

Artikelbild
Teslas aktieägare har röstat ja till Elon Musks superlön. Arkivbild. (Foto: Jordan Strauss/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 14 juni 2024Publicerad: 13 juni 2024

En av världens rikaste män får som han vill. Teslas aktieägare har godkänt vd:n Elon Musks omstridda ersättningspaket i hundramiljardersklassen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tesla har lobbat hårt för att få grönt ljus för superlönen, bland annat i inlägg på den Musk-ägda plattformen X.

Och redan inför torsdagens stämma meddelade Musk att han med “bred marginal” fått aktieägarnas stöd. Det kunde vid 23-tiden svensk tid bekräftas på stämman.

Det handlar om ett ersättningspaket, med aktuell aktiekurs värt omkring 500 miljarder kronor, som ägaren och vd:n Musk fick 2018. En domstol underkände senare paketet – varpå det blev en fråga för aktieägarna.

Aktieägarnas ja innebär inte att Musk omedelbart kan lägga vantarna på pengarna. Men det ger honom och Tesla självförtroende i den fortsatta processen för att upphäva domstolsbeslutet.

Flera av dem som ställt sig bakom ersättningen har beskrivit den som en nödvändig morot för att hålla Musk kvar i bolaget.

Bland de tunga aktieägare som motsatt sig ersättningspaketet och sagt nej finns norska oljefonden. En annan kritiker är pensionsfonden California’s state teachers retirement system som beskrivit ersättningen som “absurd”.

På stämmans dagordning stod också en flytt av bolagets registrering från Delaware till Texas, där huvudkontoret ligger. Även där blev det grönt ljus.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS