News55

Åldersdiskriminering: "Det finns en ungdomskult i Sverige"

Artikelbild
KIRUNA 20160317
Anton Hagwall
Anton Hagwall
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 16 jan. 2018

Så länge vi inte kommer till rätta med åldersdiskrimineringen på arbetsmarknaden blir det svårt att förverkliga kraven på höjd pensionsålder. Det skriver Sveriges Pensionärers Riksförbunds tidigare ordförande Jöran Rubensson i en debattartikel i Aftonbladet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Rubensson, som även är expert i utredningen om nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen, menar att det finns en rad områden där äldre diskrimineras.

– Det skrivs så mycket vackert om vad som bör göras, men det finns en ungdomskult i Sverige som faktiskt är större här än internationellt, säger Jöran Rubensson till News55 och fortsätter:

– Det sägs fint att alla människor är lika mycket värda, fast yngre människor är alltid lite mer värda.

      LÄS MER: DO stämmer Kommunal för åldersdiskriminering

Fyra av tio vill jobba efter pensionen

I artikeln pekar han på att Sverige, från att ha legat på topp vad gäller sysselsättningsgraden bland äldre, nu tillhör de länder som har den svagaste utvecklingen. Samtidigt som undersökningar visar att fyra av tio löntagare vill jobba efter pensionsåldern, om arbetslivet anpassas till äldre.

– Men här har inga av parterna på arbetsmarknaden gjort sitt jobb och det är ett slöseri på erfarenhet och kunskap. Och, framför allt, en väldig samhällsekonomisk förlust, säger han till News55

I Aftonbladet skriver Jöran Rubensson att den partiöverskridande Pensionsgruppen i Riksdagen har fört fram många förslag som är både rimliga och nödvändiga – som att vi inte kan arbeta en allt kortare del av ett allt längre liv och samtidigt kräva högre pensioner och bättre vård och omsorg.

ANNONS

Men hittills menar Jöran Rubensson att det mesta bara är vackra ord. Därför borde regeringen omgående utarbeta en offensiv nationell strategi för att komma till rätta med problemet.

– Allt annat är ett totalt slöseri på såväl erfarenhet, kunskap och vilja att jobba, säger han till News55.

Upptäck vår ekonomisajt E55:

    LÄS MER: Snart kan du jämföra tandläkarnas priser
    LÄS ÄVEN: Så blåser bankerna dig som inte bor i storstan
    LÄS ÄVEN: SL:s nya höjning slår mot pensionärer
    LÄS ÄVEN: Dolda arvoden till SBAB-höjdare

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS