News55

Äldre krävs på miljoner av Apoteket

Artikelbild
STOCKHOLM 2012-12-14
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 13 maj 2016

14 000 äldre och dementa krävs i efterhand på miljonbelopp av Apoteket för läkemedel man sålt till ”fel pris”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Statliga Apoteket AB kräver två miljoner kronor av 14 000 äldre och dementa för läkemedel som de enligt Apoteket betalat för lite för.

Berit, 84, är en av de äldre och dementa som nu krävs på betalning i efterskott, skriver Aftonbladet i dag. I Berits fall handlar det om drygt 2 000 kronor. Hon bor på ett demensboende och får alla sina läkemedel från Apotekets Apodosverksamhet.

Det innebär att läkare och sjuksköterska på boendet bestämmer vad hon behöver och gör beställningar. Men det är hos Berit räkningen hamnar och på den senaste krävdes hon på en ”justering” av redan betalade räkningar från juni 2015 och framåt.

      LÄS MER: Hur jag blev stammis på Apoteket

KO: “Svårt att se att det här är okej”

– Anledningen till att vi angett fel pris är att vi bytte it-system i maj förra året, säger Helena Gille, chef för Apodos till Aftonbladet.

Apodosverksamheten har 17 000 kunder på olika boenden i Sverige och enligt Helena Gille är det 14 192 av dessa som nu fått en ”efterfakturering”.

Men Konsumentombudsmannen, KO, anser att man inte får göra på det här viset.

ANNONS

– Jag har väldigt svårt att se att det här är okej, säger Elin Häggeborn, jurist på KO, som menar att avtalat pris ska gälla i alla normala fall.

      LÄS MER: Anmäls för utskrivning av läkemedel

Krav på två miljoner

– Undantaget när man kan göra en priskorrigering är om det går att visa att konsumenten varit i ”ond tro”, alltså förstått att priset varit fel, säger hon till Aftonbladet.

Enligt Elin Häggeborn ska man givetvis bestrida fakturan.

– Man riskerar ingen straffavgift om man hävdar att den är oskälig, säger Elin Häggeborn.

Totalt handlar det om efterfaktureringar på två miljoner kronor från Apoteket AB. Beloppen varierar – allt från småbelopp och upp till 4 400 kronor.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS