News55

Äldre kvinnor drabbas hårdast av inflationen

Därför har äldre bäst finansiell hälsa
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng
Uppdaterad: 06 dec. 2022Publicerad: 06 dec. 2022

Först pandemi och nu inflation. Det svåra ekonomiska läget i Sverige har skapat nya grupper som lever i ekonomisk utsatthet. Värst är det för kvinnor som är över 85 år.

ANNONS
ANNONS

På flera ställe runt om i landet samlas volontärer för att dela ut mat som skänkts av mataffärer och bagerier. En del mautdelningsplatser har klimatet som främsta skäl, men många volontärer vittnar om att flera personer kommer dit för att man är i behov av gratis mat och är i behov att spara pengar.  

Göteborgs Posten har varit i kontakt med en rad olika hjälporganisationer angående utdelningarna och samtliga berättar samma sak: det har blivit fler personer som söker hjälp och det är nya grupper som kommer.  

Bland annat Röda Korset rapporterar ökat tryck, som fått bygga ut verksamheten för att kunna möta den höjda efterfrågan. Ändå räcker inte insatserna till.   

– Vi är otillräckliga. Det tror jag att även våra systerorganisationer i civilsamhället känner, säger generalsekreteraren Martin Ärnlöv.  

I vanliga fall jobbar Röda Korset mest med personer som varit tydligt marginaliserade så som asylsökande och papperslösa. Nu har fler grupper dykt upp och även ensamstående föräldrar, pensionärer med låga inkomster och personer med funktionshinder som är långt ifrån arbetsmarknaden lever nu med små marginaler.  

Ökningen började redan under pandemin, men har förvärrats under inflationen, enligt Ärnlöv. Han tror även att ökningen är här för att stanna. Han beskriver det som att gliporna i samhällets skyddsnät har blivit större och att fler riskerar att ramla genom. 

Enligt uppgifter från GP är det värst för kvinnor som är över 85 år. De lever med mycket små marginaler.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

ANNONS