News55

Äldre kvinnor: Vi gifter inte om oss

En äldre kvinna sitter på stranden. Amerikanska kvinnor som är 65 eller äldre vill ogärna gifta om sig och det finns flera orsaker till det
Amerikanska kvinnor som är 65 eller äldre vill ogärna gifta om sig och det finns flera orsaker till det. (Foto: Unsplash)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 27 aug. 2024Publicerad: 27 aug. 2024

Amerikanska kvinnor i 60-årsåldern ser ingen vits med att gifta om sig, många vill inte krångla med ekonomiska komplikationer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Alexandra Cruse har ett bekvämt pensionärsliv efter en bankkarriär, hennes man dog 2015 och hon vill gärna träffa en ny man, men hon vill inte gifta om sig, det skriver Wall Street Journal.

Hon är en av många amerikanska kvinnor som tycker att de inte behöver en äkta make för att njuta av sin pension.

Kvinnorna mindre intresserade

Både män och kvinnor som är i mitten av 60-årsåldern och äldre är numer mer benägna att vara frånskilda eller att aldrig ha varit gifta, än någon annan gång under de senaste 30 åren.

Cirka 53 procent av alla amerikanska kvinnor som är 65 eller äldre är frånskilda eller har aldrig varit gifta, bland männen är den siffran 30 procent.

Detta enligt en analys från Census Bureau data by Bowling Green State University’s National Center for Family & Marriage Research i Ohio, USA.

Kvinnorna är dock mycket mindre intresserade av att gifta om sig än vad männen är.

ANNONS

Upprätthåller sociala band

ANNONS

Kvinnor lever i genomsnitt längre än män och de som är heterosexuella har därför inte lika många potentiella partners att välja bland som män.

Kvinnor är dessutom mer benägna att upprätthålla sociala band med familj och vänner, varför de har mer stöd efter en skilsmässa eller när deras partner dör.

Susan Brown, sociologiprofessor vid Bowling Green University och en av författarna till Census-analysen, menar att många äldre kvinnor inte vill bli vårdare och inte vill äventyra sin egen finansiella stabilitet.

Sannolikheten minskar med åldern

Efter en skilsmässa eller en partners död är det mer sannolikt att yngre kvinnor hittar en ny partner än att männen gör det. 

Den trenden förändras dock efter 35 års ålder. Vid 55 till 64 års ålder har män dubbelt så stor chans att gifta om sig, och när de är 65 år och äldre är sannolikheten mer än tre gånger så stor.

Bättre ekonomi som gift

År 2014 frågade Pew Research Center frånskilda amerikaner, änkor och änklingar om deras avsikter att gifta om sig.

ANNONS

Då svarade 54 procent av kvinnorna att de inte ville gifta sig igen, bland männen var det bara 30 procent som gav det svaret.

Forskning visar att äktenskap tenderar att vara bra för människors ekonomi, gifta par har en högre mediannettoförmögenhet och äger oftare hus än jämnåriga som inte är gifta.

Men att gifta om sig kan skapa konflikter om sådant som arv och fullmakter, särskilt om båda parter har barn.

För svenska pensionärer som gifter sig med sin sambo kan pensionen påverkas negativt.

Allt fler pensionärer gifter sig

Under de senaste 25 åren har antalet pensionärer som gifter sig ökat med hela 360 procent, det innebär att allt fler drabbas negativa ekonomiska konsekvenser.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS