Allt fler av landets sjukskrivna får sin ersättning indragen - och detta trots att de fortfarande är sjuka, det rapporterar Aftonbladet. – Människor är förtvivlade och känner sig ifrågasatta i sin sjukdom, säger Solrosuppropets ordförande Carina Wellton till Aftonbladet.
Mest läst i kategorin
Hösten 2015 fick Försäkringskassan i uppdrag av regeringen att minska antalet sjukskrivningar, en strategi som resulterade i att sjuktalen har gått ner. Men nu larmar fackliga representanter och sjukskrivna om att allt fler mycket riktigt får sin ersättning indragen – men att många av dem fortfarande är sjuka, det rapporterar Aftonbladet.
– Det finns rättspraxis i frågan som Försäkringskassan självklart ska rätta sig efter, men det gör de inte. Konsekvensen blir att svårt sjuka blir utan ersättning och riskerar att hamna i fattigdom. Det är inhumant och ovärdigt ett rättssamhälle som Sverige, säger riskdagsledamoten Hans Hoff (S) till Aftonbladet.
LÄS MER: Rolf vårdade sin dementa hustru till slutet
“Allvarliga brister”
– Det är uppenbart att det finns allvarliga brister i hur lagstiftningen tillämpas när det gäller sjukskrivningarna, fortsätter Hans Hoff.
Enligt en rapport som Försäkringskassan släppte i somras behöver avslagen på sjukpenning minska om sjuktalen ska gå ner. Och att allt fler får avslag visar sig i fackens rättsinstans, LO/TCO Rättsskydd. Nu arbetar LO/TCO Rättsskydd med drygt 70 ärenden i månaden till skillnad från tidigare då det handlade om 20-30 fall. Många av de som överklagar Försäkringskassans beslut är för sjuka för att jobba och står dessutom utan ersättning, skriver Aftonbladet. Kraven är höga om man ska få hjälp, menar Robert Sjunnebo, enhetschef på LO/TCO Rättsskydd.
– Ska man få sjukpenning i dag så krävs att man både har fysiska och psykiska begränsningar som är ganska stora. Det är min bestämda uppfattning att det är så hårt, säger Robert Sjunnebo till Aftonbladet.
Men att Försäkringskassan skulle vara tuffare än tidigare är inte en bild som Lars-Åke Brattlund, chef för sjukförsäkringen hos Försäkringskassan, delar. Tvärtom menar han att anledningen till att avslagen har ökat är att myndigheten gör ett bättre jobb.
LÄS MER: Kamilla, 26: “Jag vill vara min mammas dotter – inte hennes vårdare”
Försäkringskassan hinner med sitt uppdrag
– Vi fick ett uppdrag och ökade resurser för att hinna med vårt arbete, det vill säga att granska försäkringsvillkoren vid de olika tidsgränserna som finns i sjukförsäkringen, och det hinner vi med på ett annat sätt nu, säger Lars-Åke Brattlund och fortsätter:
– Avslagen har gått upp och ligger nu på knappt tre procent, alltså får drygt 97 procent sin sjukskrivning godkänd.
Men när Försäkringskassan strävar mot att uppfylla regeringens önskemål betalar samhällets sjuka ett högt pris, menar Carina Wellton, ordförande i föreningen Solrosuppropet.
– Det handlar om personer som är sjuka, har sjukintyg av läkare som styrker det och som överklagar sina avslag. Men de får ändå inte sin sjukpenning godkänd eftersom Försäkringskassan nu tycks hitta arbetsförmåga hos personer som tidigare varit sjukskrivna, säger Carina Wellton till Aftonbladet och fortsätter:
– Människor är förtvivlade och känner sig ifrågasatta i sin sjukdom, säger Carina Wellton till Aftonbladet.
FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.