Att ha en tydlig vision men gång på gång misslyckas med att uppnå sina mål kan skapa stor frustration. Avståndet mellan vad vi vill och vad vi faktiskt presterar kan ofta få oss att ge upp.
Mest läst i kategorin
Idealistens problem är att tappa intresset om saker visar sig svårare än väntat, om något oväntat problem dyker upp, skriver Fortune.
Vad är perfektionism?
Perfektionism handlar inte bara om att vilja lyckas eller uppnå sina mål. Problemet uppstår när vi kopplar vårt egenvärde till våra prestationer.
Vi blir rädda för att göra misstag, och tron att vi måste vara perfekta gör oss livrädda för att misslyckas. Detta leder till självkritik, skam och en känsla av otillräcklighet. Perfektionism förvandlas snabbt från en drivkraft till ett hinder som skapar ångest och hindrar framsteg.
Senaste nytt
Det kan vara överansträngning
En nyckelfråga att ställa sig själv är: “Är min stress kopplad till vad jag gör eller till hur jag ser på mig själv?” Om du bara oroar dig för mängden arbete du har, kan det vara överansträngning.
Handlar din oro om självkritik och rädsla för att inte vara tillräcklig, så kan det ett tecken på ohälsosam perfektionism. Det är viktigt att skilja mellan dessa två för att kunna ta itu med roten till problemet.
Perfektionismens negativa effekter
Perfektionism är ofta kontraproduktivt. Det skapar orimliga förväntningar som är omöjliga att uppnå och resulterar i en känsla av misslyckande, även om vi presterar väl.
Forskning visar att perfektionism kan leda till ångest, depression och till och med vad som kallas “livsförlamning”, där vi undviker att ta risker av rädsla för att misslyckas. I stället för att hjälpa oss att lyckas hindrar det oss från att våga försöka.
Det har också visat sig att entreprenörer som har många bollar i luften ofta drabbas av depression för att de tar på sig för mycket och att förväntningarna kan vara för höga.
Det är vägen framåt
Lösningen på perfektionism är inte att nöja sig med medelmåttighet, utan att sträva efter excellens i stället för felfrihet. Excellens innebär att erkänna sin egen mänsklighet och acceptera att misstag är en del av processen.
Det handlar om att sätta höga mål utan att binda sitt egenvärde till dem samtidigt som det är bra att göra målen realistiska. Ett exempel är att många som bantar sätter för höga mål i början och ger snabbt upp när det inte upplever resultat.
Att vara “frisk, glad och högpresterande” är en bättre modell än att vara perfekt. Det innebär att ta hand om sin hälsa, känna glädje i det man gör, och fortsätta utvecklas – samtidigt som man accepterar att ingen är felfri.
Läs också:
Misstagen som bromsar din viktnedgång
Depression som drabbar entreprenörer
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55
Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55