News55

De flesta som arbetar hemifrån sitter obekvämt

En person sitteri en soffa med en laptop i knät. En undersökning visar att sex av tio som arbetar hemifrån sitter i obekväma arbetsställningar och att många arbetar från soffan
En undersökning visar att sex av tio som arbetar hemifrån sitter i obekväma arbetsställningar och att många arbetar från soffan. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 24 sep. 2024Publicerad: 24 sep. 2024

Fler än varannan person som arbetar på kontor arbetar delvis hemifrån, nu visar en ny undersökning att arbetsmiljön i hemmen är hälsofarlig.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en undersökning gjord av PFM research på uppdrag av kontorsinredningsföretaget DPJ Workspace uppger 60 procent av anställda som arbetar hemifrån att de sitter i obekväma möbler och arbetsställningar.

Sitter i soffan

Undersökningen visar att 29 procent av dem som arbetar hemifrån gör det vid köksbordet, medan 21 procent arbetar från soffan.

Det är platser som inte har den ergonomi som behövs för en bra arbetsställning och det kan ge fysisk påfrestning och öka risken för långsiktiga hälsoproblem.

Arbetsgivare måste ta ansvar

“Det är djupt oroande att se hur många svenskar som tvingas arbeta under sådana här förhållanden. Den bristande arbetsmiljön på många håll innebär en akut risk för hälsan. Arbetsgivare måste omgående ta sitt ansvar och säkerställa att distansarbetare har en arbetsmiljö som både är säker och främjar långsiktig hälsa”, säger Peter Johansson, vd på DPJ Workspace, i ett pressmeddelande.

Enligt undersökningen har bara 20 procent av arbetsplatserna vidtagit nödvändiga åtgärder för att säkerställa att deras distansarbetare har en bra arbetsmiljö.

Endast 30 procent av arbetsgivarna har bidragit ekonomiskt till att förbättra sina anställdas hemmakontor.

ANNONS

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS