News55

Höga chefer mer benägna att vara psykopater

En ilsken chef. Har du en giftig chef som skäller och tillrättavisar på ett otrevligt sätt? här är i så fall några råd till dig
Har du en giftig chef som skäller och tillrättavisar på ett otrevligt sätt? här är i så fall några råd till dig. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 17 juli 2024Publicerad: 17 juli 2024

Många som varit ute i arbetslivet ett tag har under sin karriär haft minst en riktigt dålig arbetsledare, så här upptäcker du en giftig chef.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Giftiga chefer är svåra att undkomma av många orsaker, som att du inte möjlighet att sluta ditt jobb. därför måste många helt enkelt stå ut med dem, det skriver Fortune.

En ny studie, gjord av forskare vid vid Ohio State University Fisher College of Business i USA, erbjuder dock en underliggande orsak till varför vissa anställda vill arbeta under en ledare som är oförskämd och förolämpande.

Ser framgångsrik som bra

Den som uppfattar sin giftiga chef som framgångsrik är enligt studien mer benägen att se chefens övergrepp som “tuff kärlek”.

Forskarna fann också att anställda tenderar att tro att en högpresterande chef kan stärka deras egen karriär, trots att chefen har ett klandervärt beteende.

“Om någon presterar väl har vi nästan den här glorieeffekten, eller så antar du att de har alla dessa andra positiva egenskaper som är särskilt förknippade med ledarskap,” säger Robert Lount till Fortune.

Han är studiens huvudförfattare samt professor i företagsledning och mänskliga resurser vid Ohio State University.

ANNONS

Tror framgång smittar

ANNONS

I en del av studien undersökte han och hans kollegor nästan 600 heltidsanställda amerikanska arbetstagare inom flera olika branscher och på flera olika positioner, som hade arbetat för sina nuvarande chefer under i genomsnitt fem år. 

De bad deltagarna utvärdera uttalanden som “Min chef förlöjligar mig” och “Min chef är överlägsen andra chefer som jag har jobbat med tidigare.” 

Efter två veckor utvärderade respondenterna ytterligare sina chefers kränkande eller ”tuffa kärleksbeteende”, och efter ytterligare två veckor till svarade studiedeltagarna på frågor om sina karriärförväntningar och sin fientlighet mot överordnade.

De tillfrågade arbetstagarna projicerade sina chefers upplevda framgång på sina egna karriärambitioner, men Robert Lount betonar att det inte finns några bevis för att dessa saker faktiskt har någon koppling.

“Det finns alla möjliga andra ledarbeteenden som är mycket mer utvecklande och mycket mer värdefulla än att arbeta under en otrevlig chef, som gång på gång har visat sig ha riktigt negativa psykologiska konsekvenser för anställda”, säger han till Fortune.

Problematiskt för arbetsgivare

Donald Sull, DBA, professor vid MIT Sloan School of Management i Massachusetts, USA, menar att oförskämt beteende på arbetsplatsen innebär problem för arbetsgivare. 

“Människor tror ofta att hög prestation är en ursäkt för kränkande beteende, de blandar ihop respektlöst och mobbande beteende med att upprätthålla höga standarder”, skriver han i ett mejl till Fortune. 

ANNONS

Han tillägger att det går att sätta ribban för prestation högt utan att gnälla eller mobba människor. 

Och om giftiga ledarbeteenden driver ut högpresterande medarbetare ur organisationen, undergräver det kränkande beteendet prestation.

Donald Sull menar att det skarpaste testet på om en företagskultur verkligen respekterar sina anställda är hur seniora ledare hanterar chefer som överpresterar, men samtidigt missbrukar sina underordnade medarbetare.

Kan vara psykopat

Bill Becker, professor i management vid Virginia Tech Pamplin College of Business i USA anser att ledares högsta prioritet bör vara att förstå och utveckla de människor de leder.

Ändå är inte tillräckligt många ledare utrustade med de känslomässiga och psykologiska färdigheter som behövs för att vara i högtryckspositioner och leda andra.

Höga chefer är mer benägna att vara psykopater. Det är också väl inom riskområdet att giftiga chefer kan vara psykopater, det betyder dock inte att de är seriemördare.

Psykopati är en vanlig spektrumstörning. Enligt den ideella organisationen PsychopathyIs visar sig psykopati, i sin allvarligaste form, hos 1 av 100 personer.

ANNONS

Psykopatiska beteenden hos vuxna inkluderar frekvent skryt, skickliga lögner, ytlig charm och problem med att upprätthålla relationer.

Känn igen övergrepp på arbetsplatsen

Antimobbningsgruppen End Workplace Abuse bryter upp giftigt chefsbeteende i verbala övergrepp, sabotage och mobbning. Här är bara några av organisationens exempel på var och en:

Verbala övergrepp

  • Skyller på eller skuldbelägger.
  • Avfärdar och förminskar.
  • Kritiserar eller tillrättavisar alltför hårt.
  • Dra slutsatser om vad du tycker.
  • Vill inte föra en dialog.

Sabotage

  • Blockerar förfrågningar om utbildning, ledighet eller befordran.
  • Utesluter dig från möten, sociala evenemang och samtal du bör vara involverad i.
  • Övervakar pedantiskt.
  • Ger vaga, otillfredsställande granskningar av arbetsprestationer eller anklagar utan sakligt stöd.

Mobbning

ANNONS
  • En eskalering av mobbning när du rapporterar kränkande beteende på grund av att ledningen prioriterar att undvika ansvar framför ditt välbefinnande.
  • Din arbetsgivare omplacerar inte mobbaren eller ändrar din arbetsmiljö.

Vad du kan göra

Det bästa du kan göra om du har en giftig chef är att lämna ditt jobb att befria dig från en kränkande ledare, det menar Ben Tepper, medförfattare till studien och professor i management och mänskliga resurser vid Ohio State University. 

Om du, som många andra, inte kan sluta på ditt jobb, bör du meddela HR så snart som möjligt så att de kan börja förbättra situationen.

Ben Tepper förklarar att människor som ägnar sig åt kränkande chefsbeteende väljer sina mål väldigt strategiskt och att de inte gör det mot alla.

De går enligt honom efter människor som framstår som svaga och sårbara, varför den som har blivit måltavla behöver försöka framstå som ett dåligt mål.

Han förklarar att du gör det genom att vara bra på ditt jobb, genom att vara självsäker, genom att aktivera ditt sociala nätverk och genom att omge dig med andra individer som är kompetenta och kapabla, det skriver Fortune.

Chefer måste vara lagom – inte för unga och inte för gamla

Det är inte bara äldre som råkar ut för diskriminering. Nu visar en färsk undersökning att även unga sorteras bort i rekryteringsprocesser.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS