News55

Optimera din ledighet nästa år

AI-genererad bild på ett hav med årtalet 2025 och en båt. Det är visserligen bara september, men tiden går fort och vi är på väg mot 2025. En del har kanske redan börjat fundera på nästa års semester. Så här kan du optimera din sammanhållna ledighet nästa år, utan att använda allt för många semesterdagar.
Det är visserligen bara september, men tiden går fort och vi är på väg mot 2025. En del har kanske redan börjat fundera på nästa års semester. Så här kan du optimera din sammanhållna ledighet nästa år, utan att använda allt för många semesterdagar. (AI-genererad bild: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 20 sep. 2024Publicerad: 20 sep. 2024

Genom att ta ut några dagars semester på rätt dagar nästa år kan du få flera långa sammanhållna ledigheter utan att använda upp dina semesterdagar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den här möjligheten börjar redan vid årsskiftet. Om du tar ut semester den 2 och 3 januari kan du börja år 2025 med en hel veckas semester.

Du blir då ledig från och med nyårsafton, tisdagen den 31 december, till och med trettondagen, måndagen den 7 januari, men du använder bara två semesterdagar.

Vår och sommar

Nästa gång du kan surfa lite på röda dagar är vid påsken, som år 2025 infaller först i mitten av april. Du kan få tio dagars sammanhållen ledighet genom att bara ta ut fyra dagars semester.

Du gör det genom att ta ut semester antingen den 14 till och med den 17 april, eller genom att ta ut semestern den 22 till och med den 25 april.

Nästa röda dag år 2025, första maj, infaller på en torsdag, då kan en semesterdag ge dig en trevlig fyra dagars långhelg.

Torsdagen den 29 maj 2025 är det Kristi himmelsfärdsdag, även här kan du få en fyra dagar lång helg med bara en semesterdag.

Den 6 juni är som bekant Sveriges nationaldag, den infaller på en fredag nästa år så om du tar semester den 30 maj till och med den 5 juni ger fem semesterdagar dig elva dagars sammanhållen ledighet.

ANNONS

Midsommarafton hamnar på den 20 juni nästa år, det är som alltid en fredag som ger dig en behövlig långhelg, en dags semester före eller efter gör långhelgen lite längre utan att kosta mer än en semesterdag.

ANNONS

Jul och nyår

Nästa år infaller julafton på en onsdag, det innebär att om du tar ut semester den 22 och 23 december 2025 får du nio dagars sammanhängande ledighet.

Men, tar du även ut den 29 och 30 december får du hela 13 dagars sammanhållen ledighet med hjälp av endast fyra semesterdagar.

Om du dessutom tar semester den 2 och 5 januari år 2026 får du hela 18 dagars sammanhållen ledighet som bara kostar dig sex semesterdagar.

Även 2024 har vi en bra jul- och nyårshelg, du kan få nio dagars sammanhållen ledighet med hjälp av två semesterdagar eller hela 17 dagars sammanhållen ledighet med bara fem semesterdagar.

Lediga veckodagar 2025:

  • Onsdagen den 1 januari, nyårsdagen
  • måndagen den 6 januari, trettondagen
  • fredag den 18 april, långfredagen          
  • måndagen den 21 april, annandag påsk
  • torsdagen den 1 maj, första maj
  • torsdagen den 29 maj, Kristi himmelsfärdsdag
  • fredagen den 6 juni, Sveriges nationaldag
  • fredagen den 20 juni, midsommarafton
  • onsdagen den 24 december, julafton
  • torsdagen den 25 december, juldagen
  • fredagen den 26 december, annandag jul
  • onsdagen den 31 december, nyårsafton
ANNONS

Så maxar du din ledighet nästa år

Om du använder 16 semesterdagar kan du få 42 dagars ledighet. Strålande, eller hur? Så här ska du tänka.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS