News55

Studie: Så påverkar könsroller äldreomsorgen

studie äldreomsorg
Könsroller påverkar chefer inom äldreomsorgen, visar ny studie. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 17 maj 2024Publicerad: 17 maj 2024

En ny studie från Linköpings universitet, som baseras på intervjuer med 40 chefer inom äldreomsorgen, visar hur könsroller påverkar lärande och utveckling.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Studien visar att trots att alla enhetschefer står inför samma ekonomiska och verksamhetsmässiga krav så behandlas de olika baserat på kön, skriver forskning.se.

Manliga chefer betraktas ofta som naturliga ledare och får automatiskt legitimitet från sina medarbetare. Detta underlättar deras arbete men isolerar dem också, eftersom de har svårare att bygga nära relationer med kollegor. 

Den kvinnodominerande äldreomsorgen gör det lättare för kvinnor att skapa nätverk. Men de måste samtidigt hantera motstridiga krav och förväntningar, ett chefsideal å ena sidan, ett kvinnoideal å andra sidan.

Kvinnor förväntas till exempel ha koll på födelsedagar och “bjuda på geléhallon på alla hjärtans dag” . Det skapar ett svåruppnåeligt ideal, som inom forskningen kallas ”den robusta femininiteten”.

– Det är ju att man ska vara lite av en matriark. Att man ska vara hård och rättvis, men empatisk samtidigt. Det är ett sorts machoideal för kvinnor, säger forskaren Karin Wastesson till forskning.se.

Dessa motstridiga förväntningar är energikrävande, vilket minskar tiden för lärande och utveckling. De dubbla kraven förklarar även varför chefsomsättningen är så stor och varför så många sjukskriver sig inom äldreomsorgen, menar Wastesson. 

Lärdomar sprids inte vidare – visar studie

Men könsroller påverkar inte bara individer – utan hela organisationen. Studien visar även att erfarenheter som görs på en enhet inte förmedlas vidare till andra enheter, då chefer gärna anpassar direktiv uppifrån så att de passar den egna verksamheten.

ANNONS

– Det finns ett ointresse och man värderar inte den här kvinnligt kodade verksamheten. Hade de högre cheferna lyssnat mer hade det kanske inneburit att man behövt tillföra mer resurser, engagemang och tid. Det finns enhetschefer som påtalar den här könsdimensionen ganska tydligt. Men de säger att när de ställer krav, då uppfattas de som bitchiga, inte som pålästa eller som experter, säger Karin Wastesson.

Läs mer: Forskare: Så mycket styr politiker över äldreomsorgen

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS