News55

Sverige sämst i Norden på att anställa 55 plussare

Personer jobbar på ett kontor. Äldre diskrimineras på arbetsmarknaden och en forskningsrapport visar att Sverige är sämst i Norden på att anställa personer över 55
Äldre diskrimineras på arbetsmarknaden och en forskningsrapport visar att Sverige är sämst i Norden på att anställa personer över 55. (Foto: Pontus Lundahl/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 18 okt. 2024Publicerad: 18 okt. 2024

Arbetslösa personer som är över 55 år har betydligt högre chans att få jobb i våra nordiska grannländer än i Sverige.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Alla våra Nordiska grannar överträffar oss när det gäller att anställa personer som är mellan 55 och 74 år.

I Danmark är sannolikheten att den mogna arbetskraften får jobb mer än dubbelt så stor som här i Sverige, Även Finland, Island och Norge överträffar oss på det här området.

När det gäller att anställa personer som är över 55 är Sverige helt enkelt sämst i Norden.

“Samtidigt som många branscher kämpar med kompetensförsörjningen blir det här något av ett underbetyg för hur svensk arbetsmarknad tar tillvara på seniora medarbetare. Om inget förändras utmanas både pensionsnivåer och Sveriges framtida välstånd i stort”, säger Mattias Munter i ett pressmeddelande.

Han är pensionsekonom på Skandia, huvudpartner till Pluskommissionen, som i en ny forskningsrapport har kartlagt arbetsmarknadsvillkoren för Sveriges seniorer.

Åldersdiskrimineringen ökar

Pluskommissionen rapport visar på en ökande åldersdiskriminering som är lika vanlig som etnisk diskriminering och tydligare än könsdiskriminering.

Åldersdiskrimineringen visar sig tydligt genom arbetsgivares extremt dåliga återkoppling på jobbansökningar från seniorer.

ANNONS

Endast 2–3 procent av arbetssökande över 60 år får svar på sina ansökningar och en effekt av det är att två tredjedelar av dem som är arbetslösa och vill jobba inte ens söker jobb.

“Det är lätt att tänka att åldern är ett hinder, när fördomar, myter och rena osanningar om äldre arbetskraft fortfarande är så vanliga. Exempelvis att äldre skulle vara mindre produktiva, när rapporten visar hur produktiviteten tvärtom ofta ökar med stigande ålder, både genom erfarenheten i sig och genom att allvarliga misstag kan undvikas”, säger John Mellkvist, generalsekreterare på Pluskommissionen, i pressmeddelandet.

ANNONS

Fler äldre jobbar

Andelen seniorer har de senaste 20 åren minskat mest inom statliga verksamheter, här har de minskat med 3,3 procent, vilket är anmärkningsvärt med tanke på att vår befolkning blir allt äldre.

I privata verksamheter syns dock en ökning av andelen äldre, men det kan i första hand förklaras med en ökande andel egenföretagare, så mycket som 40,4 procent av dem som är yrkesverksamma över 65 års ålder är företagare och många av dem har inga anställda.

Det finns även lite positiv statistik i den dystra rapporten.

I Pluskommissionens fakta om seniorer på den svenska arbetsmarknaden syns att fler äldre jobbar och att vi är friskare och har bättre utbildning, det skriver Dagens PS.

Pluskommissionens rapport Fler seniorer på arbetsmarknaden – ett plus för Sverige?, har skrivits av Per Skedinger, som är nationalekonom vid IFN och expert på arbetsmarknaden.

ANNONS

Experten: Arbetslöshet sänker pensionen

I september var arbetslösheten 7,9 procent och den förväntas nå 8,4 procent i år. Äldre arbetstagare drabbas särskilt hårt.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS