News55

Vill göra skillnad när hon blir lärare vid 60

Hon vill göra skillnad som lärare
Karin Forsselius har många år bakom sig inom barnrättsorganisationer, men kände att hon ville arbeta med barn på ett nytt sätt, bland annat genom att vara i direkt kontakt med dem och genom att förmedla nya kunskap. (Foto: Pexels)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 16 juni 2024Publicerad: 11 juni 2024

När man bestämmer sig för karriärsbyte i högre åldrar sker det ofta i övertygelsen om något speciellt man bara måste hinna med i livet. För Karin, 56, var det en föreläsning som ändrade allt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Karin Forsselius gick på en föreläsning som skulle komma att förändra hennes yrkesinriktning helt. Personen som föreläste om lärande var både inspirerande kompetent, vilket sporrade henne, speciellt tanken på att också hon själv skulle kunna undervisa barn.

Karin har många år bakom sig inom barnrättsorganisationer, men känner i dag att hon vill arbeta direkt med barn genom undervisning och menar att det finns så mycket att lära ut som är viktigt.

Inre övertygelse om att kunna göra skillnad

Det var förstås inte bara föreläsningen som kastade Karin in i fyra års studier vilket för hennes del innebär ett visst nallande på den intjänade pensionspengen men hon tror att läraryrket kan ge henne en skjuts framåt lönemässigt under de år som återstår att jobba.

“Jag har tidigare arbetat med barnrättsorganisationer och nu vill jag göra skillnad i praktiken och motivera barn till att lära sig nya saker och våga ta plats”, berättar hon för Femina.

Hennes inställning och viljan att göra skillnad borde göra henne till en framtida toppkandidat.
Hennes inställning och viljan att göra skillnad borde göra henne till en framtida toppkandidat inom läraryrket. (Foto: Pexels)
ANNONS

Orolig för ålderism och konkurrens

Karin Forssellius tidigare erfarenhet och hennes vilja att göra skillnad borde göra henne till en framtida toppkandidat inom läraryrket. 

ANNONS

Trots lång erfarenhet av att ha arbetat med barn, men på ett annat sätt än en lärare, känner hon sig inte helt lugn inför framtiden. Ålderism är utbrett på arbetsmarknaden, även inom läraryrket, och skulle i värsta fall kunna drabba henne när hon är färdigutbildad.

Parallellt med ålderism finns andra bromsklossar som kan göra det extra svårt att komma in på en ny arbetsmarknad.

Tidningen Kollega skriver om de orimligt höga krav som ställs på arbetssökanden. Utöver formella krav och bra referenser, verkar arbetsgivare sträva efter att anställa övermänniskor. De personliga kraven som ställs är inte verklighetsanknutna.

Man ska aldrig ge upp

Konkurrensen är tydlig, men det finns samtidigt yrken där den personliga lämpligheten är minst lika viktig som de formella kraven och dit hör just läraryrket.

Vill man något riktigt starkt och kan förmedla det, är det förstås många arbetsgivare som värderar motivation och personligt intresse högre än till exempel ålder.

Man ska alltså inte ge upp. Dörrarna kan oväntat öppna sig, även i högre åldrar.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS