News55

Återhämtningen i svensk industri stannar av

Svensk tillverkningsindustri bromsar. Arkivbild. (Foto: Björn Larsson Rosvall/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 01 aug. 2024Publicerad: 01 aug. 2024

Svensk industris återhämtning bromsar in. Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin föll till 49,2 i juli, enligt den månatliga mätningen gjord av Swedbank och inköpschefsorganisationen Silf.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det kan jämföras med nedreviderade 53,0 i juni och analytikernas förväntningar som enligt Bloombergs sammanställning låg på 54,0.

Ett index under 50 indikerar minskad aktivitet i sektorn.

Jag blev lite förvånad själv att juli var så pass svagt men man ska komma ihåg att semestereffekten spelar stor roll i juli, samtidigt som många gör planerade underhållsarbeten då, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av indexet på Swedbank, till TT.För tidigt fastslå nedgång

Det är första gången sedan februari som indexet är utanför tillväxtzonen, alltså under 50. Samtidigt har liknande index fallit både i eurozonen, Kina och i USA.

Vi har sett tillväxt under flera månader och nu blev det en liten dipp. Det behövs ett par månader till med negativa siffror innan vi kan fastslå att det har vänt ner, säger Jörgen Kennemar.

Delindex för orderingång hade i juli den lägsta nivån på nio månader och stod för det största bidraget till tappet. Fallet var hela 9,2 enheter jämfört med juni, ner till 44,1.

Det är främst den som ligger bakom nedgången i hela PMI för den står för 30 procent av hela index. Den negativa utvecklingen i eurozonen påverkar efterfrågan men också här finns stora semestereffekter, säger Jörgen Kennemar.Företagen optimistiska

Industriföretagens produktionsplaner är kvar i en expansiv fas. Indexet sjönk till 60,2 från 63,1 i juni, men sett över de senaste tre månaderna är trenden uppåtgående.

ANNONS

Det är ett index som står utanför PMI och det visar ändå att det finns en övervikt av företag som planerar att öka produktionen.

Index för leverantörernas rå- och insatsvarupriser steg till 58,3, vilket är den högsta nivån sedan oktober 2022. En svagare krona samt att leverantörerna kunnat höja kostnaderna efter flera månaders positiv utveckling är bakomliggande faktorer, enligt Jörgen Kennemar.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS