News55

Ministern svarar på pensionärsorganisationernas kontantkrav på bankerna

Artikelbild
STOCKHOLM 20150730
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 19 nov. 2015

I tisdags krävde fem pensionärsorganisationer att staten bör tvinga bankerna att hantera kontanter. Nu svarar finansmarknadsminister Per Bolund på kritiken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en debattartikel på SVT Opinion skrev representanter för bland annat SPF Seniorerna och PRO i tisdags att riksdag och regering måste ställa krav på bankerna och behålla sin kontanthantering. Man menar att det framför allt är äldre människor och funktionshindrade som drabbas när det blir svårare och dyrare att använda kontanter.

      LÄS MER: “Vi kräver att bankerna hanterar kontanter”

”I de allra flesta fall tar bankerna inte sitt ansvar för att säkra kontantförsörjningen i landet. Det leder till att människor stängs ute. Det finns heller inga signaler på att bankerna skulle börja ta detta ansvar, tvärtom”, skriver artikelförfattarna och anser att Riksbanken bör återta ansvaret från bankerna om dessa inte kan sköta en grundläggande kontanthantering.

Ministerns svar till pensionärsorganisationerna

Nu svarar finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund och säger till News55 att det är Länsstyrelserna som har i uppdrag att se till att samhällsservicen fungerar även när bankerna avvecklar sin kontanthantering.

– I början av december kommer Länsstyrelsen i Dalarna, som har ett samordnande ansvar att avrapportera till mig om hur situationen ser ut, säger Per Bolund.

      LÄS MER: PRO rasar mot bankerna – tar avgifter från kollekten

– Jag ser fram emot den rapporten och kommer därefter återkomma med hur vi går framåt med denna fråga.

ANNONS

På pensionärsorganisationernas krav om att lägga tillbaka ansvaret på Riksbanken om inte bankerna klarar av att hantera kontanter svarar Per Bolund:

– Ett alternativ är att åter låta Riksbanken ta över ansvaret. Detta är en intressant lösning som vi överväger.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS