Telefonbedragare lurar svenskar på hundratals miljoner varje år. Enligt polisen med god hjälp av bankernas bristfälliga kontrollfunktioner.
Mest läst i kategorin
I dag presenteras förslag på åtgärder.
Bedrägerier är en av den organiserade brottslighetens största inkomstkällor. Enligt polisen uppgick brottsvinsterna förra året till 7,5 miljarder, upp med 22 procent från 2022.
Lika mycket ökade anmälningarna – från 195 000 till 238 000. Telefonbedrägerier är efter investeringsbedrägerier den vanligaste typen, med brottsvinster på över 700 miljoner kronor förra året.
En central aktör i sammanhanget är bankerna på vars plattformar telefonbedrägerierna sker. Bankerna påtalar ofta att man gör det lagen kräver. Av polisen har de pekats ut som möjliggörare och potentiella medbrottslingar.
“Måste sätta ner foten”De har haft tio år på sig att skapa system som sätter stopp för att vi årligen har tiotusentals människor som blir drabbade på grund av deras brister, sade Björn Sidenhjärta, gruppchef på bedrägerisamordningen i polisregion Mitt, till TT i februari.
Polisen har enligt Sidenhjärta undersökt om ansvariga bankchefer i framtiden ska kunna delges misstanke för medhjälp till penningtvättsbrott som begås på deras kunders konton.
Nu har det gått så långt att vi måste sätta ner foten och börja fråga oss vilka som möjliggör de här brotten.Fördröjning
Efter påtryckningar från regeringen lovade bankföreningen att man skulle “vässa arbetet”. I dag redovisas förslagen och under eftermiddagen håller regeringen pressträff.
Bankerna vill bland annat kunna fördröja transaktioner för att försvåra för bedragare som försöker lura till sig privatpersoners pengar, enligt SVT.
Man föreslår även en effektivare tillämpning av dispositionsförbudet, så att de kriminella inte hinner föra undan pengarna när brott upptäcks.
“Vi är överens om att de åtgärder som bankerna nu presenterar kan minska sårbarheter som utnyttjas vid bedrägerier”, säger Tobias Bergkvist, chef för utredningsenheten på Noa, i en kommentar på polisens hemsida.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.