News55

"Bankerna ska ta sitt ansvar" - Så tycker partierna om kontanthantering på bankerna

Artikelbild
ENK÷PING 20131002
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 14 mars 2016

Borde bankerna pressas till kontanthantering? frågade News55 samtliga partier. Här är svaren.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

News55 har tidigare skrivit om kravet från fem pensionärsorganisationer – bland annat PRO och SPF Seniorerna – att tvinga bankerna hantera kontanter. Men regeringens Betaltjänstutredning har meddelat att det inte finns någon anledning till ytterligare lagstiftning för att säkra kontanternas bevarande som betalningsmedel.

Till News55 sade riksdagsledamoten Håkan Svenneling (V) att regeringen gör för lite. Bankerna behöver pressas till kontanthantering.

Men vad tycker de andra partierna?

Socialdemokraterna, Börje Vestlund, riksdagsledamot:

– I första hand bör kontanter tillhandahållas av privata aktörer men staten har ett ansvar för att dessa tjänster finns på orter där om marknaden inte tillhandahåller dem.

 – Det är inte självklart att tvingande lagstiftning löser problemet. Ofta hänger det samman med att annan kommersiell och offentlig service har minskat på orter. Frågan om tvingande lagstiftning för bankerna ligger just nu ute på remiss, men utredningen har kommit fram att ett sådant krav riskerar att bli alltför långtgående. Vi kommer noggrant ta del av remissinstansernas synpunkter och hoppas att regeringen kommer tillbaka med ett förslag så snart som möjligt.

Moderaterna, Andreas Hamrin, pressekreterare:

– Vi anser inte att man ska lagstifta om bankernas skyldighet att i varje läge hantera kontanter. Det kan nämligen få oönskade effekter, som exempelvis att bankkontor kan komma att läggas ned på mindre orter.

ANNONS

 – Samtidigt finns det grupper i samhället, som äldre och handikappade, som inte alltid har samma möjlighet att ställa om till en digital hantering. Vare sig Kontanthanteringsutredningen eller betalkontodirektivet presenterar någon lösning på problemen med att företag och föreningar har svårt att sätta in sina dagskassor eller att privatpersoner förhindras att ta ut och sätta in kontanter hos banker. Då frågan ändå behöver sin lösning anser vi att regeringen ska återkomma med förslag till hantering av problemet.

Sverigedemokraterna, Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson: 

– Vi är absolut öppna för att se över förslag i sådan riktning om det kommer några konkreta förslag, men jag tror man måste vara lite försiktig i sin analys och förhålla sig till att bankerna inte genomför försämringar för sina kunder bara för sakens skull utan för att dom har skäl till det. Att bara skrika på ny lagstiftning är inte alla gånger rätt väg framåt

Miljöpartiet, Janine Alm Ericson, ekonomisk politisk talesperson:

 – Det är en viktig fråga, speciellt för invånare och företag i glesbygd. Jag tycker att det behövs ett aktivt arbete från statens sida för att skapa förutsättningar för att betallösningar som efterfrågas finns tillgängliga. Samtidigt behöver konsumenter rösta med fötterna och välja banker som erbjuder lösningar de efterfrågar.

– Tvingas bankerna att ha kontanthantering på alla kontor så finns en risk att man lägger ner fler kontor för att det blir för svårhanterligt eller dyrt.

Centerpartiet, Per Åsling, riksdagsledarmot:

– Vi tycker att banker ska ta sitt ansvar, för alternativet är lagstiftning och det är sämre.

ANNONS

 Liberalerna, Adam Alfredsson, pressekreterare:

– Nej. Vi har inga sådana förslag.

Kristdemokraterna, Jakob Forssmed, ekonomisk-politiske talesperson:

– Kontanter är fortsatt ett viktigt betalningsmedel för många, och förutsättningar måste finnas för att det ska kunna vara det under överskådlig tid. Samtidigt är det viktigt att vi inte med lagreglering lägger sådana krav på banker som leder till att fler kontor läggs ned på landsbygden.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS