News55

Bankprognoser: Då blir det fart i ekonomin

ekonomin
Återhämtningen i svensk ekonomi är nära, tror bankerna. (Foto: Pontus Lundahl/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 27 aug. 2024Publicerad: 27 aug. 2024

Swedbank spår att Sveriges ekonomiska återhämtning lurar bakom hörnet. Då blir det snurr i ekonomin, enligt bankens prognos. SEB är inne på samma linje.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Hushållens inkomster stiger nu snabbare än priserna, vilket stärker hushållens köpkraft. Vi räknar med en hög konsumtionstillväxt från början av nästa år, när räntorna har sjunkit ytterligare och arbetslösheten inte längre ökar. Däremot räknar vi med att såväl export som investeringar växer långsammare i år och nästa år”, säger Swedbanks chefekonom Mattias Persson i en kommentar.

Storbanken räknar i sin economic outlook med att Riksbanken sänker styrräntan på alla sina återstående möten i år då inflationen nu sjunkit under 2 procent.

Under 2025 fortsätter sänkningarna ner till en styrränta på 2 procent, är prognosen.

Bankerna: Så blir utvecklingen av ekonomin

I övrigt tror banken att bostadsmarknaden lyfter gradvis, att svensk ekonomi får en skjuts av en mer expansiv finanspolitik med bland annat skattesänkningar till hushållen.

I år tror Swedbank att BNP (bruttonationalsprodukten) växer med försiktiga 0,3 procent men att den ökar med mer övertygande nära 3 procent både 2025 och 2026.

Även SEB räknar med i sin nordic outlook att svensk ekonomi står inför en stark ekonomisk revansch.

“Efter mer än två år med stagnerande BNP ligger mycket på plats för en stark återhämtning i svensk ekonomi. Hushållens konsumtion är den främsta drivkraften, understödd av bättre reallöner, expansiv finanspolitik och lägre räntor. Vi håller fast vid vår optimistiska tillväxtprognos för 2025 då BNP ökar med 2,6 procent. Prognosen för 2026 är att tillväxten tar ytterligare fart till 2,9 procent”, skriver banken i ett pressmeddelande.

ANNONS

Läs även: Regeringen: Reformer för 60 miljarder News55

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS