News55

Bedragare stal miljoner – offer fick fängelse

Bedragare stal miljoner – offer fick fängelse
TT/News55
TT/News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 19 feb. 2024

Madeleine trodde sig hjälpa mannen hon skulle gifta sig med – men dömdes till fängelse och miljonskadestånd. Hon är en av många kvinnor som lurats dubbelt när andra offers pengar mellanlandar på deras konton. Hjärnorna bakom romansbedrägerierna går oftast fria.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

'Madeleine' fick kontakt med en man som utgav sig för att vara FN-anställd och blev både offer och förövare i ett romansbedrägeri. Arkivbild.
Gorm Kallestad/NTB/TT
“Madeleine” fick kontakt med en man som utgav sig för att vara FN-anställd och blev både offer och förövare i ett romansbedrägeri. Arkivbild.

TT har gått igenom ett trettiotal domar från de senaste åren mot personer som åtalats för penningtvättsbrott kopplade till romansbedrägerier.

Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här. 

Det rör sig i huvudsak om mellanhänder som tagit emot och skickat vidare pengar från bedrägerierna. Aldrig hjärnorna, de som gömmer sig utomlands. De som döms får i regel villkorlig dom och skadestånd.

De hårdaste straffen har drabbat kvinnor som själva utsatts för romansbedragare – och manipulerats på ett sätt som gjort dem medskyldiga till grov brottslighet.

En av dem är en medelålders kvinna som TT valt att kalla Madeleine. Hon är sjukpensionär, frånskild och bosatt i en mindre svensk stad när hon 2016 kommer i kontakt med en man som presenterar sig som brittisk FN-anställd på Facebook.

ANNONS

Skulle gifta sig

De utvecklar ett distansförhållande som pågår i flera år innan mannen börjar be henne om hjälp att flytta pengar från vänner och bekanta till krigszonen han är stationerad i. Vid det laget har de bestämt sig för att gifta sig.

Stora summor passerar in och ut från Madeleines konton. De kommer från olika, för henne främmande, avsändare. Hon skickar dem vidare efter hans instruktioner.

När bankerna ifrågasätter transaktionerna ljuger hon om investeringar utomlands. Sätter de stopp öppnar hon nya konton i andra banker.

När rättvisan kommer ifatt henne har hon hjälpt till att föra ut sju miljoner kronor ur landet. Pengar från 18 kvinnor som likt Madeleine trott sig ha lärt känna stiliga utländska män på nätet och på olika sätt manipulerats att skicka dem pengar.

De sista transaktionerna sker efter att polisen tagit kontakt med henne.

ANNONS

Ingen egen vinning

Bedragarna befinner sig utomlands, bortom räckhåll för svenskt rättsväsende. Madeleine döms till fängelse i 2 år och 6 månader och 6,5 miljoner kronor i skadestånd för grov penningtvätt.

ANNONS

Hon har, konstaterar domstolen, gjort sig skyldig till allvarlig brottslighet. Att hon fortsatt efter att hon delgetts misstanke om brott anses försvårande. Inget tyder dock på att hon haft någon egen vinning.

Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.

En förmildrande omständighet, skriver hovrätten i domen, är en bristande omdömesförmåga som går utöver det normala.

“I den rättspsykiatriska undersökningen har angetts att drivkraften till gärningarna sannolikt utgjorts av att hon velat vara sin förälskelse till lags”.

Simon Uggla/TT

Läs mer:

Här är kortbedragarnas knep – rundar bank-id

ANNONS

Bedragare ringde äldre efter blodprov

Bedragarna har bytt skepnad – så skyddar du dig

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS