News55

Bolånen billigare - "Kaskad av räntesänkningar"

Artikelbild
Goda nyheter för den som har bostadslån. Arkivbild. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 11 aug. 2024Publicerad: 11 aug. 2024

De senaste dagarna har flera banker sänkt både rörliga och bundna boräntor. Fler sänkningar är att vänta, tror Christina Sahlberg, sparekonom på jämförelsesajten Compricer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Inflationen har gått ner, världen skakar i börsfrossa och det spekuleras i om Riksbanken sänker styrräntan med hela 0,5 procentenheter nästnästa vecka. Det ser Christina Sahlberg som förklaring till den senaste tidens sänkningar.

“Det börjar bli billigare för bankerna att låna och då är det några som går lite före riksbankens beslut.”

Ytterligare sänkningar

Hon förutspår att vi kommer att se ytterligare sänkningar, troligen redan innan Riksbanken lämnat något besked.

“Och gör vi inte det kommer det att komma en hel kaskad av sänkningar efter det. Sänker sedan Riksbanken med hela en halv procent kommer bankerna att i stort sett sänka med en halv procent på sina rörliga också, så att det kommer att bli stora rörelser framöver.”

Goda nyheter för den som har bolån, men också läge att förhandla med banken eller till och med byta.

“Jag tror att nu när det går ner snabbt kommer det att bli större förändringar mellan bankerna och då kan det vara bra läge att byta bank eller förhandla med banken.”

Inte komplicerat

ANNONS

Hon tror att många kanske drar sig för att förhandla, men förklarar att det är inte så komplicerat.

“Det enda man behöver göra är att ringa sin bank och säga att man vill ha en bättre rabatt för att det har de andra kunderna om man tittar på snitträntan. Får man inte det är det bara att ringa till en ny bank och fråga vad kan jag få för ränta hos dem. Sedan kan man bara välja den som ger bäst alternativ. Man behöver inga speciella kunskaper.”

Att binda räntorna tror hon inte på i nuläget.

Ska man se rent ekonomiskt tror jag det är bra att vänta lite till för räntorna är på väg ner och även de bundna kommer att sjunka mer.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS