News55

Bostadskostnaden skenar- siffror aldrig tidigare skådat

Bostadskostnaden aldrig så hög som nu
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 08 dec. 2022

I sitt senaste boindex slår Swedbank fast att ensamstående med barn samt unga förstagångsköpare inte längre har råd med att köpa bostad i Stockholms stad. Dessa dystra siffror såg vi inte ens under finanskrisen 2008.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det Swedbanks boindex mäter är hur mycket pengar olika hushåll skulle ha kvar om man väljer att köpa bostad. Enligt undersökningen för det tredje kvartalet så ser det riktigt dystert ut för personer i storstadsregionerna, skriver Dagens Nyheter. Allra värst att ta sig in på bostadsmarknaden är det för de som är ensamstående med barn. 

Om hushållets boendeutgifter består av 30 procent av den disponibla inkomsten är Swedbanks index 100. Totalt för alla hushåll i hela landet sjönk index från 102 till 99. Under finanskrisen 2008 låg index på 101. 

– Sedan vi började göra boindex 2000 har hushållen aldrig tvingats lägga så mycket av sin disponibla inkomst på boende. Inte ens under finanskrisen 2008, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och sparbankerna. 

För en ensamstående med barn i Stockholm minskade index till 58.  

Under det senaste kvartalet sjönk småhuspriserna med 15 procent samtidigt som prisnedgången inte kompenserade för de stigande räntorna och den ökning i kostnader för el och värme vi ser nu.  

Enligt Swedbanks boindex har inte en ensamstående förälder med barn som behöver låna 75 procent av bostadens värde råd med det i Göteborg stad eller Stockholm stad. En förstagångsköpare mellan 18-29 år har inte heller råd att köpa lägenehet i Stockholm om hen  måste ta 85 procent i lån för att köpa en bostadsrätt på 35 kvadratmeter.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

ANNONS