News55

Damberg: Budgeten är ett hån mot vanligt folk

Artikelbild
Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Mikael Damberg kommenterar regeringens höstbudget i riksdagen. (Foto: Anders Wiklund/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 19 sep. 2024Publicerad: 19 sep. 2024

Oppositionen anser att regeringen har gått fram med en budget för de rikaste.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Det här är inte bara ett hån mot vanligt folk utan också dåligt för svensk ekonomi”, säger Mikael Damberg (S), ekonomiskpolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) väljer att “skuldsätta svenska folket för att sänka skatten för de mest förmögna”, hävdar Damberg.

“Det är en stor budget som gynnar få svenskar”, säger han på en pressträff.

Främst är det budgetens fördelningsprofil som S är kritiskt till. Enligt Mikael Damberg läggs inte pengarna där de ger mest effekt.

“Det mest effektiva är att satsa på välfärd och på familjer som har det tufft, då skapas nya jobb och staten får skatteintäkter. Minst effektivt är skattesänkningar, särskilt om de går till höginkomsttagare eftersom de lägger pengarna på hög i stället för att konsumera”, säger han.

“Siffertrixande”

Vilka reformer Socialdemokraterna hade velat se vill Damberg inte gå in på i nuläget, utan hänvisar till den kommande skuggbudgeten.

Även Miljöpartiet är kritiskt till skattesänkningar för höginkomsttagare. Partiet hade velat se mer pengar till skola och välfärd.

ANNONS

MP är också kritiskt till klimatpolitiken. Janine Alm Ericson, ekonomiskpolitisk talesperson för partiet, kallar regeringens klimatredovisning för en “fest i siffertrixande och vilseledande påståenden”.

“Regeringen har ökat klimatutsläppen i en lågkonjunktur – det är ett ekonomiskt och klimatmässigt misslyckande av historiska mått”, säger hon.

Enligt Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ida Gabrielsson är det en budget som “riktar in sig på överklassen”.

“Den ger pengar till de som klarat sig alldeles utmärkt under krisen”, säger hon.

Partiet hade istället velat se mer pengar till vården.

“Det saknas tio miljarder bara för att upprätthålla den anorektiska sjukvård som återstår efter den drakoniska nedskärning som skedde förra året”, säger Gabrielsson.

ANNONS

Blundar för arbetslösheten

Martin Ådahl, ekonomiskpolitisk talesperson för Centerpartiet, är inte emot skattesänkningar i sig, men anser att regeringens budget blundar för en rad problem. Han nämner arbetslösheten, klimatet och skolan.

ANNONS

“Den här regeringen satsar mer på fossila bränslen än vad man satsar på skolan”, säger Ådahl.

För att få fart på arbetsmarknaden hade Centerpartiet velat se fler satsningar på företagen.

“Har man 60 miljarder och satsar 80 miljoner av det på jobbskapande i småföretag, då följer man inte arbetslinjen.”

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS