Drabbas hemmet av inbrott eller brand kan det vara svårt att minnas vilka värdesaker som gått förlorade, ändå dokumenterar förvånansvärt få svenskar sina dyrbara ägodelar.
Mest läst i kategorin
En ny undersökning som Demoskop utfört på uppdrag av Gjensidige Försäkring visar att drygt sex av tio svenskar inte dokumenterat sina värdesaker i hemmet.
Värst ser du att bland yngre i åldrarna 18 till 34 år. Där har drygt sju av tio (72 procent) inte gjort det.
Det är nästan lika illa bland dem som är 30-50 år, 68 procent i den gruppen har inte dokumenterat sina värdesaker.
Så ser det ut bland äldre
Bland dem som är 51-66 år är siffran 65 procent som inte gjort det och från 67 år och uppåt har 55 procent inte dokumenterat sina dyrgripar.
Om det oväntade inträffar, exempelvis en brand eller ett inbrott, är det viktigt att ha det här klart eftersom det blir en försäkringsfråga.
“Då går det både enklare och snabbare att få ut ersättning från ditt försäkringsbolag. Har du ingen dokumentation alls så kommer de flesta försäkringsbolag att vilja hjälpa ändå, men risken är att du inte får den ekonomiska ersättning som du kanske förväntar dig. Om du inte kan bevisa att du har haft en dyrare pryl i din ägo, kan det bli svårt att få den ersatt”, säger Markus Ljungblad, skadechef på Gjensidige Försäkring, i pressmeddelandet.
Fota eller filma dina värdesaker
Endast 5 procent i rapporten uppger att de har dokumenterat alla värdeföremål i hemmet och 29 procent svarar att de bara dokumenterat vissa värdesaker.
Du kan ta foton av dina värdesaker, eller dokumentera dem via filmklipp på mobilen.
Det är också bra om du fotar av dina kvitton på dyrare prylar, lämpligen direkt i samband med köp och som du sedan sparar.
Undersökningen baseras på intervjuer med drygt 1000 svenskar.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.