News55

Därför nobbar regeringen Northvolt

Artikelbild
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) efter ett möte i veckan med Sydsvenska handelskammaren. (Foto: Johan Nilsson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 06 okt. 2024Publicerad: 06 okt. 2024

Regeringen har sagt blankt nej till statligt stöd till krisande Northvolt. Detta trots att batterifabriken har setts som ett svenskt prestigeprojekt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Sverige har inte valt vägen med massiva statsstöd”, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

Northvolt är ett grönt prestigeprojekt för Sverige och har målats upp som hela Europas bästa chans till inhemsk storskalig batteriproduktion.

Men nu är bolaget i kris. Fakturor betalas inte, 1600 personer är varslade och ledningen jobbar mot klockan för att få in nya miljarder.

Från statens håll har det hittills ändå blivit blankt nej när bolaget äskat pengar.

Försiktiga politiker

“Sverige har inte valt vägen med massiva statsstöd och jag vill inte heller ha en sådan situation. Politiker är många gånger dåliga på att avgöra vilka bolagsinvesteringar som håller över tid”, säger energi- och näringsminister Ebba Busch om statliga stöd.

Därmed följer regeringen en svensk tradition av försiktighet när det kommer till att stötta krisande industrier med pengar.

Under varvskrisen på 1970-talet gick staten in med gigantiska stöd för att rädda den krisande branschen. Det blev i slutändan dyrt för skattebetalarna. Sedan dess har politikerna varit försiktiga.

ANNONS

“I efterhand drog man slutsatsen att man alldeles för länge höll olönsamma industrier under armarna”, säger Lars Calmfors, professor emeritus i nationalekonomi vid Stockholms universitet och forskare vid Institutet för näringslivsforskning (IFN).

Enligt Calmfors finns det inom flera stora EU-länder en helt annan syn på industristöd. Han nämner bland annat Frankrike.

Från svenska staten har Northvolt fått 600 miljoner kronor i olika stöd. Det kan jämföras med att Tyskland gick in med tio miljarder kronor i Northvolts anläggning i tyska Heide.

Även utanför EU stöttas industrier av staten. USA ger stöd till gröna industrier genom Inflation Reduction Act (IRA). Kina puttar in pengar i olika branscher. Och i Kanada har Northvolt garanterats ett statligt stöd på runt 50 miljarder kronor till sin nya fabrik.

“Vi är mer återhållsamma än de flesta länder”, säger Lars Calmfors.

ANNONS

Goda pengar efter dåliga

Kommer de gröna satsningarna i norr fungera om inte staten hjälper till?

“Det är en svår fråga, jag har inget givet svar på det. I en perfekt värld skulle vi inte vilja att någon gav onödiga statsstöd, men det är ett dilemma när andra gör det. Det är också förenat med stora risker, att man kastar goda pengar efter dåliga”, säger han.

ANNONS

Ebba Busch hoppas att Northvolt ska klara sig utan staten.

“Det är viktigt för hela Sveriges och Europas konkurrenskraft med en stark europeisk batteritillverkning, om vi inte ska lämna ‘walk over’ till Kina på ännu ett viktigt område”, säger hon.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS