News55

Därför jobbar svenskar rekordlänge

jobba efter pension
Allt fler äldre väljer att fortsätta jobba efter pension. Foto: Unsplash
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 14 maj 2024Publicerad: 13 maj 2024

Det är inte längre en självklarhet att gå i pension vid den traditionella pensionsåldern. Allt fler svenskar väljer att jobba efter pensionen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svenskarna jobbar rekordlänge. Sysselsättningen bland 65–74-åringarna har fördubblats under de senaste två decennierna, visar en ny rapport från SCB. I fjol låg sysselsättningen på 20 procent, jämfört med tio procent år 2001.

Att jobba ett extra år kan ge 1500 kronor i månaden efter skatt, livet ut, för en medelinkomsttagare. Det är mycket mer effektivt än att spara, menar Monica Zettervall som är expert vid Pensionsmyndigheten. 

– Det är väldigt kraftfullt att jobba längre upp i åldrarna, berättar hon för TV4.

För många äldre är det dock andra faktorer som gör att man stannar kvar i arbetslivet. 

– Till oss uppger åtta av tio att det har med livskvalitén att göra. Innan man går i pension, ser många det som en lång semester, men efter ett halvår eller ett år inser man att det är ens nya vardag. Då börjar många söka stimulans och vill jobba några dagar i veckan, säger Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta, till DN

Både han och Eva Eriksson, som är förbundsordförande för SPF Seniorerna, talar om vikten av flexibilitet, vilket är en utav de viktigaste faktorerna för att äldre ska vilja arbeta.

– Vi hör om anställda i offentlig sektor som tar pension en fredag, på tisdag ringer arbetsgivaren och frågar om de kan jobba då det är brist på personal. För att det ska bli så smidigt som möjligt tycker jag det borde finnas enklare former för flexibla anställningar, säger Eriksson till tidningen.

Alla kan inte fortsätta jobba

ANNONS

Det är dock inte möjligt för alla äldre att fortsätta jobba. Enligt en undersökning från Pensionsmyndigheten kommer en av tre att sluta arbeta helt när de börjar ta ut sin pension.

– Alla har inte möjlighet att jobba längre upp i åldrarna. För vissa kan ett alternativ vara att gå ner i arbetstid och samtidigt ta ut pension, om du är överens med din arbetsgivare om att jobba mindre så är det fullt möjligt att ta ut hela eller delar av den allmänna pensionen samtidigt, säger Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

ANNONS

För den som har låg pension och har svårt att få ihop vardagsekonomin finns det ett antal tillägg man kan söka. Exempelvis bostadstillägget, som 100 000 pensionärer missar att de har rätt till

Här kan du läsa mer om ekonomiskt stöd och vilka krav du behöver uppfylla för att kunna ansöka. 

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS