News55

ECB antas inleda våg av räntesänkningar

Artikelbild
ECB-chefen Christine Lagarde väntas på torsdag sänka styrräntorna. Arkivbild (Foto: Michael Probst AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 09 sep. 2024Publicerad: 09 sep. 2024

Europeiska centralbanken (ECB) väntas sänka sin viktigaste styrränta med 0,25 procentenheter på torsdag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sänkningen skulle bli den andra i år, efter alla höjningar i inflationschocken. Den antas också bli startskott för en våg av sänkningar av andra centralbanker – även Riksbanken.

ECB:s så kallade insättningsränta – den viktigaste styrräntan – väntas sänkas till 3,50 procent i veckan. Och ECB antas efter detta fortsätta nedåt till 2,50 procent till september 2025, enligt en färsk analytikerenkät gjord av Bloomberg.

ECB:s andra styrräntor antas sänkas betydligt mer. Detta sedan ECB flaggat för att avståndet mellan nivåerna på de olika styrräntorna ska minska.

Men ECB är långt ifrån ensamma om att vara på väg att dra ned på räntetrycket.

Riksbanken väntas halvera styrräntan

Riksbanken ligger med två sänkningar tidigare i år, till en styrränta på 3,50 procent, steget före ECB. Och direktionen där väntas också sänka räntan i nästa räntebesked, som kommer den 25 september.

Riksbankschefen Erik Thedéen har flaggat för att han ser tre sänkningar till i år som det troligaste scenariot. Men i prissättningen på räntemarknaden pekar det mot fyra sänkningar till i år – ned till 2,50 procent. Och sänkningarna antas fortsätta. Marknaden tror att styrräntan har halverats till 1,75 procent om ett år.

Bankernas rörliga boräntor, den vanligaste bindningstiden för bolån, brukar i stora drag följa styrräntan. Och skulle boräntan på ett bolån på tre miljoner kronor sjunka med 1,75 procentenheter skulle räntekostnaden för lånet minska med 52 500 kronor per år eller 4 375 kronor per månad – om man bortser från ränteavdragets effekter.

ANNONS

Det viktigaste räntebeskedet för världsekonomin blir dock det som USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) levererar den 18 september. Även där väntas en sänkning med 0,25 procentenheter. Men det har efter en serie oväntat svaga ekonomiska rapporter i USA börjat spekuleras i en så kallad dubbelsänkning på 0,50 procentenheter.

Högsta USA-räntan på över 20 årTålamod är inte längre det som krävs efter den senaste rundan statistik, det som krävs är åtgärder, sade Fed-ledamoten Christopher Waller i fredags, enligt Bloomberg.

Uttalandet gjordes efter en rapport som visade på betydligt färre nya jobb än väntat i USA i både juli och augusti.

Fed har sedan drygt ett år – efter de ovanligt snabba räntehöjningarna 2022-2023 – haft en styrränta på 5,25-5,50 procent. Det är den högsta räntenivån i USA på över 20 år.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS