News55

Ekonom: Därför blir det en bättre sommar än på många år

sommar
Sommarsemestern har blivit dyrare och dyrare de senaste åren. Men nu har vindarna vänt, menar ekonomen.
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 16 maj 2024Publicerad: 16 maj 2024

Tyngda av de senaste årens inflation går vi nu mot en betydligt bättre sommar, och nästa sommar ser ännu mer lovande ut. Det menar ekonomen Claes Hemberg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att semestra på sommaren har blivit en allt dyrare historia med priser som stigit under åtta års tid. Det ser nu ut att ändras, lyfter Claes Hemberg fram i en krönika i Expressen. Han är oberoende ekonom, men mest känd för tiden på nätmäklaren Avanza. 

Det är de senaste inflationssiffrorna som kom i veckan som får honom att bli mer optimistisk. KPIF-inflationen* steg 2,3 procent i april, vilket var lägre än väntade 2,4 procent. Eftersom siffrorna från SCB jämför hur priserna var för ett år sedan lyfter han fram att siffrorna är ännu lägre än så.

Effekten av ökade räntekostnader avtar

Enligt Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB är det effekten av ökade räntekostnader för bolån som nu avtar, vilket dämpat inflationstrycket.

Sparekonomen Maria Landeborn konstaterade i samband med inflationsbeskedet att det var tredje månaden i rad som inflationstrycket blev lägre än vad Riksbanken förutspått och även vad marknaden räknat med. Det uppgav hon för TV4-nyheterna.

– Tittar vi sista halvåret är vi nere på 1,6 procent, så egentligen har vi redan nått inflationsmålet. Egentligen är priserna mycket stabilare i samhället. Det här kommer ge oss en bättre sommar, säger Claes Hemberg till TV4-nyheterna.

Priset på jordgubbar brukar vara en het potatis inför sommaren och här ser det lovande ut, menar Claes Hemberg som noterar att priserna på frukt har gått ner.

Matprishöjningen hade stannat av i mars och matpriserna var då oförändrade enligt Matpriskollens undersökning, rapporterade TT. Frukt var den kategori som såg den tydligaste prisnedgången på 3,9 procent.

ANNONS
ANNONS

Svag krona ger dyr sommar utomlands för svenskar

Att semestra i Sverige blir relativt sett bra för plånboken då priset på bensin och diesel har sjunkit, dels på grund av oljepriset, men även på grund av sänkt reduktionsplikt, alltså lägre skatt på grund av lägre inblandning av miljöbränsle.

sommar i Gamla stan
Turister i Gamla Stan, Stockholm. Foto: Ali Lorestani / TT

Desto dyrare blir det att semestra utomlands på grund av den svaga svenska kronan.

Till nästa sommar räknar Claes Hemberg med att lönerna har stigit och att bolåneräntorna fallit vilket skulle ge en ännu bättre sommar, privatekonomiskt, nästa år.

Han är dock inte den enda ekonomen som välkomnar lägre inflationstryck än väntat, något som kan leda till att Riksbanken fortsätter att sänka styrräntan.

“Kompassnål pekar stadigt på 2 procent (inflationstakten reds.anm). Spring inte på junisänkning”, skrev SEB:s seniorekonomi Robert Bergqvist på X efter statistiken.

Han konstaterar att det blir tre inflationsutfall till innan han räknar med en ny räntesänkning av Riksbanken den 20 augusti. 

ANNONS

“Anekdotisk info bekräftar svårigheter att höja priser”, tillägger han.

Riksbanken sänkte räntan från 4,00 till 3,75 procent den 7 maj, ett beslut som direktionen var eniga i.

*) KPIF mäter konsumentprisindex, KPI, med fast ränta.

Läs mer:

Förslag: Så kan pensionärer få mer pengar i plånboken

En av sex har inte koll på sina utgifter

Hit ska du resa för att få mest semester för dina pengar

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS
Spela klippet

Fastigheter famlar i mörkret – men de här fonderna lyser desto starkare

Fonder kräver viss eftertänksamhet och kan framstå som kniviga att sätta sig in. Så är det inte. Står stjärnorna rätt kan de tvärtom vara en god investering som ger fin avkastning. Här är fonderna som just nu glänser lite mer än andra. Den ständiga frågan med fonder kan väl egentligen appliceras på livet i stort: […]