News55

En av tre tycker att elbilar är för rika

En elbil laddas. En av tre nordbor tycker att elbilar är rikemansbilar
En av tre nordbor tycker att elbilar är rikemansbilar. (Foto: Claudio Bresciani/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 27 sep. 2024Publicerad: 27 sep. 2024

Ungefär en tredjedel av alla nordbor tycker att elbilar bara är för rika och allt fler väljer bort dem på grund av priset.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Rapporten Mobilitetsbarometern, Nordens största undersökning om mobilitet, kartlägger vad vi tycker om olika frågor om mobilitet, exempelvis sådant som elbilar, krav på alkolås, fartkameror och sänkta hastigheter.

Årets Mobilitetsbarometer är den tredje och 4 000 personer i Sverige, Norge, Finland och Danmark har svarat få frågor om sin mobilitet.

Bara för förmögna

Undersökningen visar också att nästan en av tre nordbor, 31 procent, tycker att elbilar endast är för förmögna människor.

I Sverige och Finland är det flest som tycker så, 37 respektive 41 procent och i Norge och Damnark tycker 18 respektive 23 procent så.

”Övergången mot elbilar fortsätter, men i en lägre takt där fler som avstår elbilar pekar just på prissättningen. En ganska stor grupp människor i Norden betraktar det som en ’rikemansbil’, vilket är ett problem i skiftet mot en grönare bilflotta”, säger Pehr Oscarson i ett pressmeddelande.

Han är, vd och koncernchef för Meko, som har gjort Mobilitetsbarometern.

Populäraste transportmedlet

ANNONS

Mobilitetsbarometern visar även att den tuffare ekonomin inte påverkar våra körvanor utan att vi använder bilen lika mycket som förut och att inget annat transportmedel är lika populärt.

“Resultaten leder till eftertanke om hur vi alla kan fortsätta arbeta för mer hållbara mobilitetslösningar och samtidigt möta människors behov i vardagen”, fortsätter Pehr Oscarson i pressmeddelandet.

Mobilitetsbarometern visar också att många vill ha fler fartkameror, krav på alkolås i bilar och en övre åldersgräns för körkort, samt att åtta av tio nordbor inte litar på självkörande bilar utan litar mer på en människa som kör än på en dator.

Tvärnit för suget efter elbilar i Europa

Batteridrivna elbilar rasar i nybilsförsäljningen i EU, visar färska siffror.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS