News55

Experten: Spara till pension efter 55: "Aldrig för sent"

pension sparande ekonomi pensionär
Till vänster: Pensionär i motvind. TIll höger: Américo Fernández, privatkonom på SEB Stockholm. Foto: Caisa Rasmussen och Janerik Henriksson / TT
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 28 okt. 2024Publicerad: 28 okt. 2024

Närmar du dig pensionsåldern och inte kommit långt med sparandet kan det kännas tufft. Men ännu har tåget inte gått för att höja din pension, menar SEB:s privatekonom Américo Fernández. “Det är aldrig för sent”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Om du börjar närma dig pensionsåldern och inte börjat spara ännu – så var inte orolig. Ta istället tag i det på momangen, och tjäna tusenlappar med expertens knep.

“Tåget har inte gått”, säger Américo Fernández.

Han är SEB:s privatekonom, och har fyra ess i rockärmen för den som sent om sider vill rädda sin pension innan det är dags.

MISSA INTE: Glada nyheter för miljoner svenska pensionärer – är du en av dem?

1. Skatteknepet

Om du inte får tjänstepension från din arbetsgivare har du rätt att dra av en del av ditt privata pensionssparande på skatten. Hur mycket du kan sätta in och dra av skiljer sig beroende på om du är anställd eller har egen firma, hur mycket du tjänar och så vidare. Mer information finns bland annat på Pensionsmyndigheten, Skatteverket och bolagsverkets hemsida verksamt.

På Skatteverkets hemsida kan du läsa mer om hur du drar av på skatten för ditt privata pensionssparande – om du har rätt till det.

ANNONS

2. För dig som är 50+

ANNONS

Om man är 50 har du fortfarande god tid på dig att komma ifatt med ditt eftersatta pensionssparande, menar Américo Fernández.

“Det beror lite på hur långt man har kvar till pensionen. Har man 15 år kvar exempelvis, så skulle jag säga att det är långt kvar och man har gott om tid att göra en stor förändring för sin framtida ekonomi”.

Då kan du lägga upp ett sparande som du fyller på tills den dagen du går i pension med en sparhorisont på runt 15 år.

“Då kan du lägga allt i börsen de första 10 åren av ditt sparande och efter det gå över till att lägga över pengarna på ett sparkonto eller i räntefonder, så att du först får del av börsens uppgångar. När pensionen närmar sig kan du vara varsammare för att vara säker”.

När du har så långt kvar till pensionen så är tiden din vän, menar Fernández. Även små belopp växer över tid till ett gediget sparande, särskilt på börsen, och du kan dra nytta av ränta-på-ränta-effekten.

3. Om du är 60+

Om du istället börjar närma dig pensionsstrecket kan det vara klokt att istället spara i säkrare former.

“På lång sikt är dina pengar nästan garanterade att växa snabbare på börsen, men om du behöver pengarna i närtid är det klokare att sätta pengarna på ett sparkonto”, säger han.

ANNONS

Detta eftersom du inte ska behöva ta ut pengarna när marknaden precis dippat, exempelvis.

Kan man spara till sin pension om man är 65+?

“Har du bara ett par år eller till och med månader kvar till pensionsåldern så kan det vara viktigare att se över dina utgifter, och anpassa din hushållsekonomi efter den kommande sänkta inkomsten jämfört med din lön”.

Om du gör upp en budget utifrån hur mycket pengar du kommer ha efter pensionen, så kan du börja leva efter den redan nu och därför göra övergången mindre smärtsam.

“Man kan se över sitt boende, sina resvanor och onödiga abonnemang”, säger Américo Fernández.

4. Fortsätta arbeta – helt eller delvis

Dessutom måste du inte sluta pensionsspara för att du fyller 67 år.

“Alla har inte möjlighet att jobba efter pensionsåldern. Men om man har möjlighet så är det en god ide att vänta med att gå i pension, alternativt att trappa ner sitt arbete gradvis. Man kanske kan fortsätta att arbeta 80 procent, eller 70, sedan 60 eller 50 och så vidare”.

ANNONS

Varje år du väntar med att ta ut din pension innebär en större chans att spara pengar. Men det innebär också att summan du får utbetalad blir högre.

“Det är aldrig för sent för att börja spara till sin pension”, avslutar Américo Fernández.

Läs mer om pension och sparande:

Glada nyheter för miljoner svenska pensionärer – är du en av dem?

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS