News55

Färre tror på stigande bostadspriser

Mäklares till salu-skyltar utanför ett hus. Länsförsäkringars Boprisbarometer visar att 46 procent av svenskarna tror på stigande bostadspriser
Länsförsäkringars Boprisbarometer visar att 46 procent av svenskarna tror på stigande bostadspriser. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 24 sep. 2024Publicerad: 24 sep. 2024

Nästan hälften, 46 procent, av svenskarna tror att bostadspriserna kommer öka nästa år, det visar Länsförsäkringars senaste Boprisbarometer och det är lägre än i somras.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Boprisbarometern visar på skillnaden mellan andelen hushåll som tror på högre bostadspriser om ett år i jämförelse med andelen som tror på lägre bostadspriser. 

Nu tror 46 procent av svenskarna att priserna på bostadsmarknaden kommer öka under året, i augusti var det 49 procent som trodde det och i juni var det 57 procent.

Nu är det allt fler som tror att bostadspriserna kommer vara oförändrade på ett års sikt.

Räntesänkningar

“De aviserade räntesänkningarna gör svenskarna allt tryggare med att byta bostad och vi ser att takten i budgivningarna är högre än på länge. Samtidigt är antalet bostäder till salu rekordstort och det finns osäkerhetsfaktorer som den geopolitiska oron samt ränteutvecklingen i euroområdet och USA”, säger Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vd Marcus Svanberg i ett pressmeddelande

Andelen svenskar som tror på stigande bostadspriser har mer än fördubblats sedan i början av året och andelen som tror på sjunkande priser har successivt sjunkit.

Optimismen är allra störst i Norrland, där tror 48 procent på stigande bostadspriser.

“Vägen ligger öppen för en rad räntesänkningar i höst och i början av nästa år. På ett års sikt är det mycket troligt att den rörliga bolåneräntan har gått ned med drygt 1 procentenhet, vilket ger runt 2 500 kronor i lägre månatliga räntekostnader om man har 3 miljoner kronor i bolån”, säger Stefan Westerberg i pressmeddelandet. Han är privatekonom på Länsförsäkringar.

ANNONS

SBAB sänker boräntan inför räntebesked

Den statliga bolånebanken SBAB sänker räntan på bolån med tre månaders löptid med 0,20 procentenheter. Sänkningen kommer inför onsdagens räntebesked från Riksbanken.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS