Regeringens riktade bidrag för att öka bemanningen inom äldrevården har gett resultat. Det framkommer i en ny rapport från Socialstyrelsen.
Mest läst i kategorin
Socialstyrelsens delrapport är en uppföljning av regeringens satsning på ökad bemanning inom äldreomsorgen, så kallad stimulansmedel, under 2015. Rapporten bygger på kommunernas egna redovisningar och visar att satsningen har varit framgångsrik, rapporterar tidningen Senioren.
Satsningen utgör drygt en procent av 114 miljarder kronor som var den totala kostnaden för vård- och äldreomsorgen i Sverige under förra året. De extra medlen har hittills resulterat i drygt 5 000 nya anställningar inom äldreomsorgen.
LÄS MER: Brukare lämnad i sängen en hel dag när assistent var sjuk
Bygger på kommunernas egna redovisningar
Några kommuner har satsat på att utöka natt- och helgbemanningen på äldreboenden och förbättra rutinerna kring trygghetslarm. Andra kommuner har utvecklat extra hemhjälp, så kallad “trygg hemkomst”, för äldre som har tillbringat tid på till exempel sjukhus eller korttidsboende och som behöver assistans för att komma tillrätta hemma.
“Det mest påtagliga resultatet som framträder i kommunernas redovisningar är att stimulansmedlen bidragit till större möjligheter för omsorgspersonalen att bidra till en meningsfull tillvaro för äldre personer med omsorgsinsatser när det gäller utevistelser, måltider, gemensamma sociala aktiviteter och möjlighet till individuella aktiviteter”, skriver Socialstyrelsen i sin rapport.
LÄS MER: Dog efter fall med rullator
Nya planerade satsningar
Redan samma månad som stimulansmedlen utlystes, i juli 2015, hade hela 82 procent av Sveriges kommuner på så sätt börjat finansiera personal. Och satsningen på stimulansmedel är enligt regeringen en av de viktigaste inom äldrepolitiken i landet. Därför planerar man att för 2016, 2017 och 2018 satsa ytterligare sex miljarder kronor.
FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.