News55

FI: Alecta kan ha brustit vid jätteaffärer

Artikelbild
Pensionsjätten Alecta granskas. Arkivbild. (Foto: Tim Aro/SVD/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 24 juli 2024Publicerad: 24 juli 2024

Finansinspektionen (FI) bedömer preliminärt att pensionsjätten Alecta brutit mot flera bestämmelser i samband med investeringar, rapporterar Dagens industri.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

FI har sedan i fjol bedrivit två separata undersökningar mot bolaget, efter att det bland annat genomfört misslyckade investeringar i tre amerikanska banker.

Alecta valde för några år sedan att köpa aktier i bankerna för nära 22 miljarder kronor, men cirka 19,6 av dessa försvann i samband med att bankerna gick omkull i fjol.

Alecta har även investerat nästan 50 miljarder i bolaget Heimstaden Bostad. Värdet på innehavet hade vid slutet av förra året minskat till cirka 38 miljarder kronor.

Dagens Industri har tagit del av en skrivelse till Alecta, där FI sammanfattar sina preliminära slutsatser av undersökningarna. Bland annat skriver myndigheten: ”Finansinspektionen bedömer preliminärt att Alecta har överträtt flera bestämmelser”.

Fi har nu valt att gå vidare till en sanktionsprövning mot pensionsbolaget.

Det betyder att de iakttagelser som vi har gjort kan leda till ett ingripande, säger Tomas Tolonen, vid FI:s presstjänst, till Di.

FI vill inte gå in på vilka bestämmelser som Alecta eventuellt har brutit mot förrän undersökningarna är avslutade.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS