News55

FI riktar skarp kritik mot Klarna

Artikelbild
Finansinspektionen riktar kritik mot Klarna. Arkivbild. (Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 10 sep. 2024Publicerad: 10 sep. 2024

Klarna filar på en börsintroduktion. Samtidigt riktar Finansinspektionen (FI) omfattande kritik mot betaljättens arbete mot penningtvätt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det rapporterar Dagens industri.

Stora delar av FI:s preliminära bedömning, som skickades till Klarna i början av juli, är sekretessbelagd men i de offentliga delarna framgår det att kritiken sträcker sig över minst sex olika bestämmelser i penningtvättslagen. FI skriver att Klarna i vissa avseenden “inte uppfyller kraven” och att bolaget i andra delar har “överträtt dem.”

”Den allmänna riskbedömningen saknar bedömningar av hur Klarnas produkter kan utnyttjas för penningtvätt eller finansiering av terrorism”, skriver FI enligt DI.

”Finansinspektionen kommer nu att pröva om det finns skäl att ingripa mot Klarna och på vilket sätt inspektionen i så fall ska ingripa”, fortsätter FI.

DI rapporterar att Klarna, som kan vara klart för börsnotering 2025, bemötte kritiken i ett skriftligt svar till FI i början av augusti.

”Klarna medger vissa av de brister som Finansinspektionen har identifierat”, skriver bolaget och fortsätter:

”Samtliga av dessa brister är nu åtgärdade.”

I övrigt håller Klarna inte med FI.

ANNONS

“I motsats till vad Finansinspektionen gör gällande innehåller Klarnas allmänna riskbedömning adekvata bedömningar av hur Klarnas produkter kan utnyttjas för penningtvätt eller finansiering av terrorism”, skriver Klarna bland annat.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS