Utvecklingen mot jämställda styrelser har gått långsamt framåt. Men nu är man uppe vid en viktig gräns, visar stiftelsen Allbrights undersökning.
Mest läst i kategorin
Nu når vi en historisk milstolpe, säger vd Amanda Lundeteg.
Men när det gäller kvinnor som vd eller ordförande verkar tiden stå still.
Andelen kvinnor i storbolagens styrelser tar sig upp till 40 procent-strecket, visar Allbrights senaste rapport. Det är den gräns där representationen mellan könen anses vara jämställd.
Det är något som vi strävat efter och det är det debatten handlat väldigt mycket om när man pratar om representation i näringslivet. Det gör att vi visar för resten av världen att jämställda styrelser är möjligt utan kvotering, säger Amanda Lundeteg.
Även när det handlar om representationen i ledningsgrupperna ökar andelen kvinnor, upp till 30 procent.
Det är två procentenheter upp från tidigare år. Det låter inte så mycket men det är en betydande skillnad.Fortfarande i kulisserna
De senaste åren har framstegen varit minst sagt “ljumma”, menar Amanda Lundeteg, och frågorna kring jämlikhet har hamnat lite i dvala. Hon tror att EU-direktivet om kvotering i styrelser skapat en viss press på företagen.
Nu märker vi att frågorna är på uppsving igen, bland annat i vår dialog med bolagen.
Men även om andelen kvinnor ökar i till exempel ledningsgrupperna, har kvinnor fortfarande svårt att knipa åt sig de allra högsta positionerna. Här har ingen förändring skett och andelen kvinnor ligger kvar på 17 procent för fjärde året i rad.
Bolagen ökar på med kvinnor i kulisserna, i ledning och styrelse. Men när det gäller de yttersta maktpositionerna som vd- och ordförandepost är andelen kvinnor hisnande låg, säger Amanda Lundeteg.”Måste hålla ut”
Enligt henne kommer utvecklingen troligtvis att pendla lite fram och tillbaka. Den stora utmaningen framåt blir att få bolagen att “hålla i och hålla ut”.
Företag som gör mindre bra ifrån sig behöver snegla mot de som lyckats bättre – och kanske även blicka utåt mot andra länder.
Svenska bolag kan bli mer framåtlutade och det kommer att krävas för att ta nästa steg, säger Lundeteg.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.