News55

Fler och fler hushåll planerar bilköp

Artikelbild
Som helhet försämrades synen på ekonomin i näringslivet i juli, enligt Konjunkturinstitutets barometer. Arkivbild. (Foto: Pontus Lundahl/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 30 juli 2024Publicerad: 30 juli 2024

Stämningsläget i det svenska näringslivet har försämrats den senaste månaden, enligt Konjunkturinstitutet (KI). Samtidigt ökar optimismen hos hushållen – med fler bilköp på horisonten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den så kallade barometerindikatorn minskade i juli med 1,4 enheter till 95,0.

“Nedgången förklaras av ett svagare stämningsläge i tjänstesektorn och tillverkningsindustrin medan konfidensindikatorerna steg hos hushållen och detaljhandeln”, skriver KI i ett pressmeddelande.

Andelen hushåll som planerar för bilköp under de kommande tolv månaderna steg jämförelsevis mycket.

“Det är nu ungefär lika många hushåll som normalt som planerar att köpa eller byta bil. Andelen hushåll som anser det troligt att de kommer att köpa en ny bostad de närmaste tolv månaderna är däremot fortsatt betydligt lägre än normalt”, skriver KI.

Hushållens konfidensindikator steg 2,9 enheter till 96,6. Det innebär att hushållens syn på ekonomin ljusnat tio månader i följd och är nära det historiska genomsnittet.

Detaljhandelns stämningsläge är också något muntrare än normalt. Indikatorn ökade med 2,8 enheter till 101,8.

Tjänstesektorns indikator minskade med 2,8 enheter till 94,0, och stämningsläget för tillverkningsindustrin föll med 2,2 enheter till 97,0.

När det gäller företagens prisplaner för de kommande tre månaderna förväntar man sig prisökningar i normal takt.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS