Betydligt fler svenskar än tidigare vill ersätta kronan med euron. På två år har stödet för EU-valutan ökat från 23 till 34 procent, enligt SCB.
Mest läst i kategorin
Fler svenskar än förra året vill ersätta kronan med euron, enligt en ny mätning från Statistiska centralbyrån (SCB). I majmätningen svarar 34,4 procent ja på frågan om de vill ersätta kronan med euron.
Även om betydligt fler fortfarande är emot införandet av euron i Sverige har stödet för EU-valutan stadigt stärkts de senaste tio åren, med en extra skjuts i fjolårets SCB-mätning.
I majmätningen i fjol svarade 30,6 procent av de tillfrågade att de skulle rösta ja till euron om en ny folkomröstning skulle hållas. Året före det var siffran 22,6 procent. När stödet var som lägst runt 2012/2013 svarade enbart en av tio ja på samma fråga.
Svagare krona
Under tiden har värdet på kronan försvagats tydligt.
Samtidigt svarade 46 procent att de skulle rösta nej i årets majmätning. I maj förra året var hälften (50,6) av svenskarna emot att ersätta kronan med euron, ned från en toppnivå kring 80 procent för drygt tio år sedan.
Resten, runt 20 procent, svarar vet ej.
Borgerliga väljare är mer positiva till euron. Och generellt är män och äldre mer europositiva än kvinnor och yngre, enligt SCB-mätningen nedbrutet på olika nivåer. Bland manliga 65-plussare är nästan 46 procent för att byta ut kronan mot euron. Bland kvinnor under 30 år svarar 25,6 procent ja på frågan:
“Om vi i dag skulle ha folkomröstning om att ersätta kronan som valuta, skulle du då rösta ja eller nej till att införa euron som valuta i Sverige?”
Mätningen ingår i SCB:s stora partisympatiundersökning där 4 427 svarat. Urvalet var 9 236, vilket ger en svarsfrekvens på knappt 50 procent.
Tabell: Flest europositiva bland liberaler Parti Andel för euron (procent) M 45,6 L 55,0 KD 29,7 SD 30,1 S 36,6 MP 28,3 V 25,2 C 32,4
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.